NOS Nieuws

'Geen nieuwe wet nodig om matchfixing te verbieden'

PvdA en VVD vinden het op dit moment niet nodig om een verbod op matchfixing expliciet in de wet op te nemen. VVD denkt dat er al genoeg maatregelen zijn om omkoping tegen te gaan. PvdA wil eerst inventariseren of de huidige wetgeving goed genoeg functioneert en de partij wil daarna pas een beslissing nemen.

Vandaag werd voor het eerst bewezen dat een wedstrijd in de eredivisie van het voetbal is gemanipuleerd. De KNVB wil dat matchfixing expliciet bij wet wordt verboden. Op dit moment worden matchfixers op basis van andere wetsartikelen vervolgd.

Schorsingen

VVD-Kamerlid Heerema wijst erop dat de sportbonden zelf ook kunnen ingrijpen via levenslange schorsingen. Hij voelt weinig voor een expliciet verbod. "Het is moeilijk in wet vast te leggen, omdat de pogingen tot matchfixing heel moeilijk te bewijzen zijn."

PvdA-Kamerlid Van Dekken wil eerst onderzoeken welke wettelijke maatregelen er al zijn en wil bekijken of ze voldoende werken. Hij benadrukt dat dit bij de zaak tegen oud-Willem II-speler Kargbo niet mogelijk is, omdat hij nu in het buitenland speelt.

Dit voorjaar debatteert de Tweede Kamer over een nieuwe gokwet waarmee online gokken op sportwedstrijden aan banden wordt gelegd. Dit zou matchfixing moeten tegengaan.

'Ervoor zorgen dat onze sport zo schoon mogelijk blijft'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl