PX10 werd jarenlang gebruikt om wapens schoon te maken.
NOS Nieuws

'Honderden militairen werkten met giftig schoonmaakmiddel PX10'

480 militairen zeggen dat ze onbeschermd hebben gewerkt met het wapenreinigingsmiddel PX10. Een derde van hen, 162 mensen, zegt nu ernstig ziek te zijn. Dat blijkt uit een enquête die letselschadeadvocaat Jan de Bruin van Claimzorg hield onder militairen. Volgens De Bruin is nu bewezen dat PX10 veelvuldig is gebruikt bij Defensie.

Het middel PX10 werd bij Defensie tot 1993 gebruikt; het is omstreden omdat er kankerverwekkende stoffen in zaten.

De Bruin concludeert nu uit zijn onderzoek dat het middel niet incidenteel is gebruikt, zoals Defensie zegt. "Heel veel militairen hebben onbeschermd met PX10 gewerkt tussen 1960 en 1993. Ik vind dat Defensie onderzoek moet doen naar alle 1,7 miljoen mensen die tussen 1960 en 1993 dit schoonmaakmiddel hebben gebruikt, om te weten hoeveel van hen ziek zijn geworden."

Het RIVM deed in opdracht van Defensie in 2011 onderzoek naar het gebruik van PX10. Het RIVM concludeerde dat het praktisch is uitgesloten dat defensiepersoneel kanker heeft ontwikkeld door te werken met het schoonmaakmiddel omdat de blootstelling eraan gering was.

23 tegen 480

Volgens advocaat De Bruin heeft het RIVM in 2011 slechts met 23 officieren gesproken. "Met de 480 getuigenverklaringen die we nu hebben verzameld, vegen we dat onderzoek zo van tafel." De Bruin wil dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de gevolgen van het gebruik van PX10 bij Defensie.

Advocaat De Bruin vertegenwoordigt 150 militairen en oud-militairen die zeggen ziek te zijn geworden doordat ze met PX10 hebben gewerkt. Zij willen dat Defensie zich aansprakelijk stelt voor hun ziekte. Zo nodig willen ze dat bij de rechter afdwingen.

Donderdagmiddag praat de Tweede Kamer over PX10. SP-Kamerlid Van Dijk wil dat minister Hennis voor aanvang van het debat reageert op de berichten over het schoonmaakmiddel. Hij vindt dat de slachtoffers het recht hebben op een goede behandeling van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl