NOS Nieuws

'Hard oordeel ICT-bureau over pgb-systeem'

Het systeem voor de persoonsgebonden budgetten (pgb's) werkt nog altijd niet en moet op de schop. Die conclusie heeft het bureau dat ICT-overheidsprojecten beoordeelt getrokken, schrijft het AD. De krant heeft naar eigen zeggen een geheim concept-advies in handen van het Bureau ICT-toetsing (BIT).

In het advies wordt volgens de krant ook gewaarschuwd dat een ICT-project van de Sociale Verzekeringsbank, verantwoordelijk voor het uitbetalen van de zorgbudgetten, geen kans van slagen heeft. Dat project is juist bedoeld om het betalingssysteem achter de pgb-betalingen te vervangen.

"Het BIT acht de kans klein dat dit project in de huidige opzet slaagt, omdat het voorgestelde plan ernstig tekortschiet", citeert het AD uit het advies, dat dateert van begin januari.

Eerder gewaarschuwd

Het BIT werd vorig jaar opgericht na een zeer kritisch rapport van de onderzoekscommissie-Elias over falende ICT-projecten.

Eind vorig jaar waarschuwden twee wethouders en een aantal budgethouders in Nieuwsuur ook al dat het pgb-systeem van de SVB te duur, te ingewikkeld en niet toekomstbestendig is. Ook de SVB erkende eind december dat de problemen voortduren. Tegen de NRC zei bestuursvoorzitter Nicoly Vermeulen dat het systeem "structureel versimpeld" moet worden.

De problemen met de uitbetaling van pgb's begonnen begin vorig jaar, na de invoering van een systeem dat onder meer was bedoeld om fraude tegen te gaan. Voor die tijd kregen cliënten zelf hun geld, nu lopen betalingen de betalingen via de SVB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl