Het stadion van Willem II in Tilburg
NOS Voetbal

'Heel moeilijk om matchfixing te bewijzen'

Het mag een wonder heten dat de KNVB bewijs heeft gevonden voor een geval van matchfixing. Dat zegt onderzoeksjournalist Willem Feenstra, die in de Volkskrant schreef over het geval van matchfixing bij Willem II.

"Het is heel lastig om bewijzen te vinden. Zeker voor een sportbond als de KNVB, die slechts beperkte middelen heeft", aldus Feenstra in het NOS Radio 1 Journaal. "Op basis van wedstrijdbeelden alleen is geen bewijs te vinden. Dan kun je in elke wedstrijd wel signalen zien. De wedstrijden gisteren bij Studio Sport zaten ook vol met rare dingen."

E-mailcontact

Volgens Feenstra is in het geval van Willem II het e-mailcontact van oud-speler Ibrahim Kargbo doorslaggevend geweest. "Hij heeft drie jaar lang e-mailcontact gehad met de Singaporese matchfixer Raj Perumal. Rond de bewuste wedstrijd tegen FC Utrecht in 2009 werd afgesproken dat Willem II die wedstrijd met twee doelpunten verschil zou gaan verliezen." Dat gebeurde uiteindelijk niet. Willem II verloor met 1-0.

2009: verdacht duel Willem II tegen Utrecht

In het e-mailcontact tussen Kargbo en Perumal worden ook twee andere spelers van Willem II genoemd. "Een van hen is waarschijnlijk de toenmalig aanvoerder. Dat was destijds keeper Maikel Aerts, maar die heeft altijd ontkend dat hij betrokken is geweest bij matchfixing. De KNVB heeft ook nog geen bewijs gevonden voor zijn betrokkenheid."

Naast de wedstrijd tegen FC Utrecht zijn volgens Feenstra nog vier wedstrijden van Willem II verdacht, waaronder een benefietwedstrijd tegen het nationale elftal van het Afrikaanse land Sierra Leone. Bij de andere gevallen zou zeker één andere club uit de eredivisie betrokken zijn geweest. Feenstra wil niet zeggen welke club dat is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl