Ibrahim Kargbo zou de spil zijn in het schandaal
NOS Voetbal

Matchfixing door Kargbo bij Willem II bewezen

De integriteitseenheid van voetbalbond KNVB heeft bewijs gevonden voor matchfixing in de eredivisie. De eredivisiewedstrijd FC Utrecht-Willem II op 9 augustus 2009 is volgens de KNVB met zekerheid gemanipuleerd. Utrecht won die wedstrijd met 1-0.

Ibrahim Kargbo, die indertijd als middenvelder bij Willem II speelde, blijkt de spil in het schandaal te zijn. Hij maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal de afspraak dat Utrecht de wedstrijd zou winnen.

2009: verdacht duel Willem II tegen Utrecht

Uit het onderzoek blijkt ook dat de twee een benefietwedstrijd organiseerden tussen Willem II en het nationale elftal van Sierra Leone, het land waar Kargbo vandaan komt, met het oogmerk deze te manipuleren voor gokdoeleinden. Zo zou een Aziatische bende zijn slag kunnen slaan.

De voetbalbond stelde begin vorig jaar een onderzoek in na publicaties van de Volkskrant over mogelijke matchfixing bij eredivisiewedstrijden. Willem II deed aangifte na die publicatie.

De Singaporees Perumal is meerdere keren veroordeeld voor matchfixing. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het manipuleren van honderden wedstrijden wereldwijd. Ook heeft hij met Kargbo over een langere periode contact gehad over het manipuleren van wedstrijden van het nationale elftal van Sierra Leone.

200.000 euro

Kargbo zou Perumal voor het manipuleren van de wedstrijd tegen FC Utrecht om 200.000 euro hebben gevraagd. Die zou slechts 75.000 euro hebben willen geven aan Kargbo en twee teamgenoten, omdat de afspraak was dat Willem II de wedstrijd met meer dan een punt verschil zou verliezen. Een van die twee zou de toenmalige captain Maikel Aerts zijn geweest. Voor zijn betrokkenheid is onvoldoende wettig bewijs. Wie de derde betrokken speler was, is niet duidelijk.

De aanklager betaald voetbal kan Kargbo niet meer vervolgen, omdat die geen lid meer is van de Nederlandse voetbalbond. Hij speelt momenteel in Engeland. Wel heeft de KNVB besloten dat hij geen lid meer mag worden. Daardoor kan hij nooit meer in Nederland voetballen of trainer worden.

Kargbo zei vorig jaar niets van matchfixing te weten

De bond stuurt het rapport door naar de UEFA en de FIFA en naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat een strafrechtelijk onderzoek uitvoert naar de zaak.

"Niets gedaan"

In een reactie heeft Perumal aan de Volkskrant laten weten dat hij niets te maken had met matchfixing bij de benefietwedstrijd. Kargbo heeft tegen de integriteitscommissie gezegd dat hij de wedstrijden niet heeft beïnvloed.

De krant schreef vorig jaar ook dat de wedstrijden Ajax-Willem II (4-0) uit 2009 en Feyenoord-Willem II (1-0) in hetzelfde jaar zijn gemanipuleerd door een Aziatisch goksyndicaat, maar dat heeft de KNVB niet kunnen bewijzen.

Politiek

Later vandaag spreekt de KNVB tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de aanpak van manipulatie in de sport. De bond doet dan aanbevelingen aan de politiek over internationale samenwerking op het gebied van matchfixing en het oprichten van een speciale opsporingseenheid.

Ook wil de KNVB dat de politiek de strafbaarheid van matchfixing onderzoekt, omdat het op dit moment niet effectief bestraft kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl