Paus draagt mis op in Mexico voor honderdduizenden gelovigen

Franciscus tussen de gelovigen in Ecatepec AFP

Paus Franciscus heeft in een voorstad van Mexico-Stad een openluchtmis opgedragen voor 300.000 gelovigen. Het was het grootste evenement dat gepland is tijdens zijn vijfdaagse bezoek aan het land. 

Tijdens de mis in Ecatepec noemde hij de drugskartels handelaren in de dood. Hij riep de Mexicanen op om niet toe te geven aan de verlokkingen van het geld van de duivel. In zijn afsluitende gebed riep hij zijn toehoorders op om Mexico om te vormen tot een land van mogelijkheden. 

T-shirts

In Ecatepec wonen 1,6 miljoen mensen. De voorstad wordt dagelijks geplaagd door drugsgeweld, ontvoeringen en moorden, vooral op vrouwen. De gelovigen stonden rijendik te wachten totdat de pauselijke colonne voorbijkwam richting het grote veld waar de mis was. 

De toeschouwers gooiden met bloemen en zwaaiden met gele en witte pompoms, de kleuren van het Vaticaan. Langs de kant werden T-shirts van de paus verkocht en bordkartonnen figuren van Franciscus.

Meer dan 10.000 agenten, militairen en leden van de presidentiële garde waren ingezet om de paus, zijn gevolg en het terrein van de mis te beveiligen.  

Weggedoezeld

Het reisschema van de paus lijkt overigens zijn tol te eisen. De 79-jarige kerkleider leek zaterdag tijdens een avondmis weg te doezelen. Ook leek hij even zijn balans te verliezen waarna hij in een stoel plofte. Behalve de openluchtmis, staat vandaag onder meer nog een bezoek aan een kinderziekenhuis op het programma.

Gisteren riep hij de Mexicaanse geestelijken al op om meer te doen in de strijd tegen de kartels. Voorafgaand aan zijn bezoek in Mexico maakte hij een tussenstop in Cuba voor een historische ontmoeting met de leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk.