Lionel Messi en Luis Suarez

Messi kroont galavoorstelling Barça met ode aan Cruijff

Barcelona heeft de koppositie in Spanje weer alleen in handen. De Catalanen lieten het thuispubliek tegen Celta de Vigo ruim zestig minuten wachten, maar rolden de tegenstander daarna met een galavoorstelling op: 6-1. De mooiste treffer kwam voort uit een Cruijffiaanse strafschop van Lionel Messi en Luis Suárez.

'Ode aan Cruijff'

Messi en Suárez brachten bij 3-1 een ode aan Johan Cruijff. De strafschop die de twee uitvoerden, leek verdacht veel op de penalty die Cruijff en Jesper Olsen voor Ajax in december 1982 tegen Helmond Sport lieten zien. Cruijff schoof de bal destijds naar links, waar Olsen kwam inlopen. Die tikte de bal weer terug, waarna Cruijff doelman Otto Versveld kansloos liet.

Cruijff neemt penalty samen met Olsen

Messi, die zijn 300ste competitiedoelpunt kon maken, legde de bal naar rechts en de Uruguayaan rondde direct af. Het was de 4-1 voor Barcelona en de derde treffer van Suárez binnen 20 minuten.

Barcelona had het aanvankelijk lastig tegen Celta de Vigo. Messi tekende voor 1-0 uit een vrije trap, maar voor de rust herstelde oud-Feyenoorder John Guidetti het evenwicht door een strafschop te verzilveren. In de tweede helft was Barcelona opppermachtig, maar het duurde tot de 60ste minuut voor het afstand kon nemen. Na de drie treffers van Suárez scoorden ook nog Rakitic en Neymar.

Overigens was Cruijff niet de eerste die een penalty in tweeën nam. De Belg Rik Coppens ging hem bijvoorbeeld voor.

Benauwde zege Atlético

Atlético Madrid was eerder op de avond even langszij gekomen met Barcelona door een benauwde zege in de uitwedstrijd tegen Getafe (1-0). Fernando Torres was weer eens beslissend voor de komende tegenstander van PSV in de Champions League. De spits scoorde al in de eerste minuut.

De Belgische middenvelder Yannick Carrasco viel bij Atlético uit met een enkelblessure en voegde zich bij blessuregevallen Augusto Fernández en Thomas Partey.