Celstraf voor doodschieten Egyptische activiste geschrapt

De Egyptische activiste Shaima Sabbagh nadat ze in januari 2015 was neergeschoten door de politie AFP

Het Hof van Cassatie in Caïro heeft de celstraf voor een politieagent die vorig jaar een activiste doodschoot, geschrapt. De rechter heeft een nieuw proces gelast voor de schutter. 

Beelden van de dodelijk getroffen Egyptische Shaima Sabbagh gingen vorig jaar januari de hele wereld over. Ze werd neergeschoten toen ze met andere linkse activisten op weg was naar het Tahrirplein in Caïro. Daar wilde de groep kransen leggen voor de slachtoffers van de opstand tegen oud-dictator Mubarak in 2011. 

Vijftien jaar

De politieman die de trekker overhaalde, kreeg vijftien jaar cel opgelegd wegens moord. Zijn advocaat betoogde tijdens het proces dat de kranslegging in strijd was met het demonstratieverbod. Daardoor zouden de politiemensen niet hebben geweten hoe ze moesten reageren op de manifestatie. 

Tientallen agenten die in 2011 demonstranten hebben doodgeschoten, zijn inmiddels vrijgelaten of vrijgesproken. In de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak kwamen zo'n 900 betogers door politiekogels om het leven.