'In Caïro vermoorde Italiaanse student geëlektrocuteerd'

Giulio Regeni EPA

De vermoorde Italiaanse student Giulio Regeni is flink toegetakeld voor zijn dood. Volgens persbureau Reuters blijkt uit het autopsierapport dat hij zeven gebroken ribben had, verwondingen over zijn hele lichaam, een hersenbloeding en tekenen van elektrocutie op zijn penis. Het rapport is niet openbaar gemaakt. 

Volgens de bron waar Reuters mee sprak werd de 28-jarige student waarschijnlijk aangevallen met een stok, waarbij hij ook geslagen en geschopt zou zijn. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken zei eerder dat het autopsierapport "ons confronteerde met iets inhumaans, bijna dierlijks". 

Moord

Op 4 februari werd het lichaam van Regeni gevonden in Caïro. Hij studeerde in het Engelse Cambridge en ging tijdelijk naar de Amerikaanse Universiteit in Egypte. Hij deed er zijn promotie-onderzoek naar informele vakbonden.

Italië is woedend over de moord en eist dat de daders worden berecht. Rechercheurs zijn al in Egypte aangekomen om onderzoek te doen.

Volgens correspondent Sander van Hoorn zou het best kunnen dat de Egyptische veiligheidsdiensten achter de moord zitten. De maandag dat Regeni verdween was de vijfde verjaardag van de opstand tegen de afgezette president Mubarak. 

Om te voorkomen dat tegenstanders van de huidige president de straat op zouden gaan, pakten de veiligheidsdiensten veel mensen op. Misschien hebben die de student meegenomen, niet wetend dat hij een Italiaan was, zei Van Hoorn eerder.

Regeni is vrijdag begraven in Italië.