Leden van de Koerdische militie YPG die IS bestrijdt in het noorden van Syrië

Parijs: stop aanvallen op Syrische Koerden

Frankrijk roept Turkije op de aanvallen op Syrische Koerden onmiddellijk te stoppen. In een verklaring stelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de strijd tegen Islamitische Staat de prioriteit moet hebben.

"Frankrijk is bezorgd over de verslechterende situatie rond de stad Aleppo en het noorden van Syrië", stelt het departement. Behalve Turkije worden ook het bewind van president Assad en diens bondgenoten aangespoord om de bombardementen in de regio te staken.

De Turkse premier Davutoglu heeft inmiddels in een telefoongesprek met bondskanselier Merkel gezegd dat zijn land gewoon verdergaat met de bombardementen op de Koerdische milities in het noorden van Syrië.

Afspraken

Alle partijen moeten nu alles op alles zetten om de afspraken over een staakt-het-vuren in Syrië die vrijdag in München werden gemaakt, na te komen, vindt Parijs. Frankrijk maakt deel uit van de internationale coalitie die doelen van IS in Syrië bombardeert.

Het Turkse leger heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag stellingen van de Syrische Koerden nabij de Turkse grens onder vuur genomen. Volgens Ankara werken de Syrische Koerden samen met de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De Turkse autoriteiten vrezen dat er makkelijk wapens vanuit Syrië in handen komen van de PKK, als de Syrische Koerden het grensgebied met Turkije in handen krijgen.

De Koerden die door de Turken bestookt worden, hebben recentelijk successen geboekt in de strijd tegen Islamitische Staat. De VS ziet deze Koerdische milities als belangrijke bondgenoten in de strijd tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl