Code geel: sneeuw en gladheid in oosten en zuidoosten

ANP

In het oosten en zuidoosten van het land valt vanavond en vannacht een paar centimeter sneeuw. Vanmiddag lag er alleen een sneeuwdek in de omgeving van Apeldoorn en een deel van Overijssel, maar dat gebied breidt zich uit richting het zuiden. In de Limburgse heuvels kan vijf tot acht centimeter sneeuw vallen.

Het KNMI heeft voor onder meer het zuidoosten van het land code geel afgekondigd. De waarschuwing geldt voor (delen van) de provincies Limburg, Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht. De sneeuw kan daar plaatselijk leiden tot gladheid. Rijkswaterstaat staat klaar om te gaan strooien of is daar al mee bezig. Op deze site is 'real time' te zien waar de strooiwagens rijden.

De Veluwe onder sneeuwtapijt

Vanmiddag viel in een groot deel van het land natte sneeuw. Dat gebied met winterse neerslag trekt langzaam naar het zuidoosten. In het westen wordt het geleidelijk droog. Naarmate de temperatuur vanavond daalt, valt de neerslag in het oosten steeds meer in de vorm van droge sneeuw. Die blijft tot morgenochtend liggen. 

Dat betekent dat inwoners van bijvoorbeeld de Achterhoek, de regio Arnhem/Nijmegen en Limburg morgen waarschijnlijk wakker worden in een witte wereld. Lang blijft die sneeuw niet liggen, want de zon gaat schijnen en het wordt ongeveer vier graden. Alleen in de Limburgse heuvels kan de sneeuw wat langer blijven liggen.

Natte sneeuw ook goed voor sneeuwpret

Volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke begint de nieuwe week met een paar dagen mooi winterweer met weinig wind. Vooral dinsdag wordt een zonovergoten dag. In de nacht van maandag op dinsdag gaat het zes à zeven graden vriezen. Vanaf donderdag kan er weer regen gaan vallen.

1/5Sneeuw op de daken in Deventer, Overijssel NOS Oggetuige
2/5Sleeën op de Loenermark Ooggetuige / Enzio
3/5Sneeuw in Zwolle NOS Ooggetuige / Lukas Linde
4/5Een laag sneeuw in de buurt van Hoenderloo NOS Ooggetuige / Lotte Koen
5/5Valentijnsdag in de sneeuw NOS Ooggetuige / Steven Smit