Ajax

Matig Ajax wint bij FC Groningen

Ajax heeft zondag zonder de zieke coach Frank de Boer een moeizame zege op FC Groningen geboekt. Na een zwakke eerste helft, namen de Amsterdammers na rust het initiatief over en zegevierden ze uiteindelijk met 1-2.

Afwachtend Ajax

Ajax oogstte vorige week in de Klassieker tegen Feyenoord (2-1 winst) veel lof over de gepassioneerde speelwijze. Van dat lef in de Arena leek zondag in de Euroborg weinig over. Ajax wachtte af, liet Groningen het spel maken en gokte op de ruimte die daardoor ontstond voor een snelle tegenaanval.

Die tactiek leek in de beginfase succes op te leveren. Na ruim tien minuten stuurde Jasper Cillessen Davy Klaassen diep. De aanvoerder ontdeed zich van Rasmus Lindgren, maar schoot vervolgens net voorlangs. Tien minuten daarna was Klaassen opnieuw dichtbij. Hij liftte de bal subtiel over doelman Sergio Padt heen, maar nu kopte Hans Hateboer de bal van de lijn.

Groningen sterk terug

Groningen, dat Bryan Linssen na een kwartier al zag uitvallen met een hamstringblessure, werd naarmate de eerste helft vorderde sterker. De beste kans was zelfs voor Jesper Drost. Cillessen tikte een schot van Oussama Idrissi naar de zijkant, precies in de voeten van Drost. De middenvelder schoot veel te wild, waardoor zijn inzet hoog over het lege doel verdween.

Hennie Spijkerman (rechts) neemt in Groningen de taken waar van de zieke Frank de Boer

El Ghazi

Na rust was Ajax een stuk feller, soms misschien wel wat te fel. Scheidsrechter Richard Liesveld zag niet dat Anwar El Ghazi met zijn elleboog het hoofd van Etiënne Reijnen raakte. Dat was geluk voor Ajax, omdat El Ghazi even later de 1-0 maakte. Hij tikte binnen, nadat Nemanja Gudelj met het hoofd de bal panklaar voor hem neerlegde.

Halverwege de tweede helft leek Ajax de zege veilig te stellen. Amin Younes werd door Hateboer gevloerd in het strafschopgebied en Lasse Schöne benutte de penalty: 0-2. Toch kregen de Amsterdammers het nog lastig, omdat Mike van der Hoorn een minuut later zijn tweede gele kaart pakte en kon inrukken.

Late aansluitsingstreffer

Met een man meer ging Groningen nadrukkelijk op zoek naar een aansluitingstreffer. Invaller Danny Hoesen had die op de schoen, uit een voorzet van Albert Rusnak, maar hij tikte de bal net voorlangs. De aanvaller zorgde met een rake vrije trap toch nog voor `1-2, maar dat doelpunt viel pas in de 93ste minuut. Dat was te laat om de zege voor Ajax nog te verhinderen.