NOS Voetbal

Kan Feyenoord eindelijk eens winnen in Zwolle?

Wanneer stopt het lijden bij Feyenoord?

Er is Feyenoord vanmiddag alles aan gelegen om op het kunstgras van PEC Zwolle niet opnieuw met een nederlaag van het veld te stappen. Inmiddels staat de teller in de eredivisie op zes verliesbeurten op rij. De 'horrorserie' is een unicum in de clubhistorie.

"We gaan om te winnen", zei trainer Giovanni van Bronckhorst in de aanloop strijdvaardig. De druk op zijn schouders is enorm. Feyenoord won voor het laatst in het seizoen 2003-2004 in Zwolle.

Vertrek Rutten

De oud-speler zat in mei vorig jaar naast hoofdtrainer Fred Rutten op de bank, toen Feyenoord in Zwolle op de slotdag van de competitie met 3-0 verloor. De ploeg verspeelde daarmee de derde plaats op de ranglijst en de hoofdtrainer kon vervolgens zijn spullen pakken.

Eerder dan de bedoeling was, nam Van Bronckhorst het stokje over in Rotterdam-Zuid. Hij slaagde er niet in Feyenoord naar Europees voetbal te loodsen, maar de start van het nieuwe seizoen was daarna veelbelovend.

Rutten geeft persconferentie van 33 seconden

Feyenoord deed voor de winterstop bovenin mee, maar raakte in december het spoor bijster. En de inzinking duurt nog steeds voort, ook al bereikte de club de laatste vier van het nationale bekertoernooi en was de nederlaag vorige week in Amsterdam tegen aartsrivaal Ajax onnodig.

"De wil is er op het trainingsveld om elkaar in deze moeilijke fase te helpen", keek de eerstejaars hoofdtrainer vooruit naar PEC Zwolle. "En de laatste twee duels bieden ons houvast."

In PEC Zwolle treft Feyenoord vanmiddag een ploeg die de laatste weken ook een mindere fase doormaakt en amper punten pakt. Trainer Ron Jans mist bovendien nagenoeg een volledig elftal door blessures.

"We moeten stoppen daarover te praten. We starten gewoon met elf spelers. We hebben een waardig elftal", verklaarde Jans in zijn voorbeschouwing.

Toornstra met Feyenoord op zoek naar houvast

De statistieken spreken in het voordeel van de thuisclub. PEC Zwolle won sinds de rentree in de eredivisie in 2012 alle thuisduels (drie) met Feyenoord: 3-2 (februari 2013), 2-1 (augustus 2013) en 3-0 (mei 2015).

In de huidige voetbaljaargang was Feyenoord wel twee keer de sterkste. In de competitie met 2-0 en voor de KNVB-beker met 3-0. Beide keren in Rotterdam. "Voor beide ploegen is dit de gelegenheid een stap in de goede richting te doen", zei Jans vrijdag.

Van Bronckhorst is ondanks alle ellende (tegenvallende resultaten, conflict Kazim-Richards, bedreigingen aan het adres van doelman Vermeer) totnu toe rustig gebleven. Het 'kind' van Feyenoord zei vrijdag niet van plan te zijn handdoek in de ring te gooien. "Maar het is duidelijk dat we de negatieve reeks snel zullen moeten beëindigen."

Giovanni van Bronckhorst na de nederlaag tegen Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl