NOS Voetbal

Viergever: eindelijk weer eens een weekendje knallen

Viergever: leuk om weer een weekend te voetballen

Met Mike van der Hoorn en Nick Viergever als centraal duo kan Ajax prima kampioen worden, zo stelde trainer Frank de Boer vrijdag. Na de blessuregevallen van Kenny Tete en Jaïro Riedewald is de Amsterdamse spoeling dun achterin. De een zijn dood is de ander zijn brood, weet ook Viergever.

Blije gezichten in de hoofdstad, voorafgaand aan het seizoen 2014/2015. Ajax heeft net Nick Viergever, dan aanvoerder van AZ, overgenomen. Er wordt zo'n twee miljoen overgemaakt vanuit Amsterdam richting Alkmaar en Viergever tekent voor vier jaar.

"Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en ik hebben Nick al een tijd op het oog. We wilden hem er graag bij hebben en we zijn dus blij dat het gelukt is", sprak directeur voetbalzaken Marc Overmars destijds.

Aanvoerder Nick Viergever (l) bij AZ met Nemanja Gudelj. Inmiddels spelen ze allebei bij Ajax

De dan 24-jarige Viergever heeft in vier seizoenen bij AZ een reputatie opgebouwd als een solide speler in een voortrekkersrol. PSV en Ajax strijden om zijn diensten. Het wordt dus Amsterdam, waar de oud-Spartaan hoopt aanvoerder Niklas Moisander op te kunnen volgen.

Tegen de verwachting in blijft Moisander dat gehele seizoen bij Ajax. Het lukt Viergever niet om een basisplaats te veroveren. En als hij speelt, is dat als linksback.

Basisplaatsen Nick Viergever

SeizoenTeamBasisplaatsen
2009/2010Sparta Rotterdam28
2010/2011AZ11
2011/2012AZ28
2012/2013AZ31
2013/2014AZ33
2014/2015Ajax20
2015/2016*Ajax2
* Seizoen is nog bezig

Een jaar later is Viergever centraal achterin voorbijgestreefd door het talent Riedewald. Als linksback krijgt de teruggehaalde Mitchell Dijks de voorkeur. "Ik heb moeilijke momenten gehad", vertelt Viergever.

"Daar praat je over met de jongens die in hetzelfde schuitje zitten. We hebben elkaar scherp gehouden met in het achterhoofd dat we elk moment konden gaan spelen."

  • ANP
    Oktober 2015: Viergever (l) met Van der Hoorn (m) en Hendriks op de bank tegen Vitesse
  • Pro Shots
    November 2014: Zimling (l), Sigthorsson en Viergever op de bank tegen SC Cambuur

Knallen

En dat moment is nu aangebroken. Door de blessures van Tete en Riedewald en het stoppen van John Heitinga is Viergever weer in de basiself te vinden. "Het voelt goed om perspectief te hebben. Het is een tijd geleden dat ik dacht: ik ga dit weekend knallen."

De eenmalig international vervolgt: "Het is leuk om weer in stadions te spelen, in plaats van er alleen maar te zitten of af en toe warm te lopen. Voordat ik bij Ajax zat, heb ik vrijwel altijd alles gespeeld, nu een tijd lang niet. Maar dat kan, want we hebben een grote groep. Er moeten nu jongens opstaan en laten zien dat ze Ajax-waardig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl