Cuba geeft Hellfire-raket terug aan VS

Amerikaanse militairen tillen een Hellfire-raket op USAF

Cuba heeft een Amerikaanse Hellfire-raket teruggestuurd naar de VS. Die was in 2014 per ongeluk naar het eiland verscheept door logistiek medewerkers van wapenfabrikant Lockheed Martin. Die hadden een foutje gemaakt bij het terugsturen van NAVO-materieel na een trainingsmissie in Europa.

De blunder werd lang verzwegen, totdat de Wall Street Journal er vorige maand een artikel over publiceerde. De raket is een zogenoemde dummy. Er zitten geen explosieven in, maar de vrees was dat Cuba veel van de technologie in de raket zou kunnen leren. En dat ze die kennis vervolgens zou delen met landen als Rusland of Noord-Korea.

Florida

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de raket weer in Amerikaanse handen is. Een vliegtuig met de Hellfire landde zaterdagochtend lokale tijd in Florida. De woordvoerder wilde verder niet ingaan op de zaak. Wel zei hij dat de dooi in de relatie tussen de VS en Cuba heeft bijgedragen aan overleg tussen beide landen over kwesties van wederzijds belang. 

De lasergeleide raket kan onder meer vanaf een Apache-gevechtshelikopter of een onbemand vliegtuig worden afgeschoten.