Samsom: PvdA heeft niet gefaald

PvdA-leider Samsom op het congres voor het 70-jarig bestaan van de partij ANP

PvdA-leider Samsom weerspreekt dat zijn partij in de coalitie te weinig resultaten heeft gehaald. Volgens de partijleider is dankzij de PvdA de koopkracht gestegen, zijn de inkomensverschillen kleiner geworden en is de armoede afgenomen. Ook heeft Nederland een mijlpaal bereikt met 10 miljoen banen, en zijn de topinkomens aan banden gelegd.

Samsom somde de successen op tijdens zijn speech in Amersfoort, waar de partij bijeen was. Hij erkent dat de partij de laatste tijd flink is getest. "Sommigen, misschien zelfs in deze zaal, menen dat we falen voor deze test. Ik niet."

Lastige coalitiepartner

In zijn speech somt Samsom nog meer resultaten op, zoals een meer buurtgerichte zorg en het aan de praat krijgen van de economie. "Economische tegenwind en een lastige coalitiepartner hebben niet voorkomen dat we onze beloftes uit 2012 hebben waargemaakt; eerlijk delen en vooruitgang mogelijk maken."

'PvdA moet stoppen met tobben'

De PvdA staat er in de opiniepeilingen niet goed voor, maar Samsom blijft optimistisch. Hij hoopt dat zijn partijgenoten meer zelfbewustzijn krijgen. "Ik zie nog te weinig zelfbewustzijn, ik hoor te veel verontschuldiging. Ik lees te veel getob. Partijgenoten, dat is onnodig. En het is onterecht."