Koenders bespreekt Syrië en Nederlandse inzet met Kerry

Koenders en Kerry na afloop van hun gesprek

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft zijn Nederlandse ambtgenoot Koenders verwelkomd bij het internationale Syrië-overleg. De twee ministers ontmoetten elkaar vanmiddag in de marge van de veiligheidsconferentie in München

Gisteren werd bekend dat Nederland mee mag doen met de International Syria Support Group. Binnenkort gaat deze groep weer onderhandelen om te proberen een oplossing te bewerkstelligen voor de oorlog in Syrië.

Allesbepalend

"De vredesgesprekken in Genève eind deze maand zijn allesbepalend voor een succesvolle oplossing", zei Koenders na afloop van zijn gesprek met Kerry. Het vredesoverleg werd begin deze maand opgeschort.

"We weten uit ervaring dat dit soort onderhandelingen niet makkelijk verlopen", zegt Koenders daarover. "De opschorting toont dat het proces fragiel is. Maar het is belangrijk dat er een begin is gemaakt. We gaan De Mistura steunen om dit voort te zetten", aldus de minister. Staffan de Mistura is VN-gezant voor Syrië.

Veelkoppig monster

Koenders sprak ook met Kerry over de Nederlandse inzet in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Nederland beloofde onlangs om ook IS-doelen in Syrië te gaan bombarderen. 

"Internationale samenwerking is van groot belang in de strijd tegen terrorisme. De enige manier om zo'n veelkoppig monster met de grond gelijk te maken, is door samen op te trekken. Daarin toont de VS zich eens te meer weer bondgenoot van Europa", zei Koenders.