De app iTunes

Een app van de Amerikaanse presidentskandidaat Ted Cruz verzamelt grote hoeveelheden gegevens over zijn aanhangers voor zijn campagneteam. Het persbureau AP ontdekte dat niet alleen contactgegevens worden doorgesluisd, maar dat mensen via het appje ook fysiek kunnen worden gevolgd. 

Volgens het persbureau gaat Cruz veel verder dan andere kandidaten. AP noemt dat opmerkelijk, omdat hij als politicus juist fel gekant is tegen de informatieverzameling door de overheid. 

Een campagnewoordvoerder benadrukt dat er niets illegaals gebeurt en gebruikers van de app om toestemming wordt gevraagd. "Waarom zouden we niet alle mogelijkheden benutten om te winnen?"

Facebook

Gebruikers van de app, die 61.000 keer is gedownload, wordt aangeraden in te loggen via Facebook. Daarmee verkrijgt de campagne toegang tot persoonlijke informatie als naam, leeftijd, woonplaats en een foto. Ook is meteen een lijst van vrienden en familie bekend.

Daarnaast krijgt de app toegang tot de contactgegevens van het mobieltje. De campagne benadrukt dat gebruikers de mogelijk hebben om dat te weigeren.

Telkens wanneer de app wordt gebruikt, wordt de locatie van de gebruiker doorgestuurd. Volgens de campagne is dat zodat "we je in contact kunnen brengen met andere gebruikers van Cruz Crew". Wie dat niet wil, moet zelf de optie uitzetten. 

Dankzij de gegevens die via de app worden verzameld kan Cruz zijn middelen optimaal inzetten. Door een gespecialiseerd bedrijf werden de gegevens verwerkt tot profielen van de kiezers.

Zo kregen vrijwilligers die van deur tot deur gingen, het zogenoemde canvassen, informatie die was toegespitst op een bewoner. Als ze met een introvert persoon over wapenwetgeving spraken, legden ze de nadruk op beveiliging; wie familie belangrijk vindt, kreeg te horen dat schietlessen door opa zo leuk zijn. 

In Iowa ontdekte de campagne op deze manier dat veel Republikeinen zich druk maken over roodlichtflitsers. Kiezers in de buurt van flitspalen kregen daarom informatie over Cruz' bezwaren ertegen.

Ook als de campagne afgelopen is blijft de informatie waarschijnlijk bewaard. Cruz behoudt zich het recht voor de gegevens te delen met andere organisaties, campagnes en politieke organisaties met soortgelijke standpunten of doelen. 

STER reclame