Prins Bernhard (L) en zijn teamgenoot Ricardo van der Ende
NOS Nieuws

Zonen van Margriet en Pieter prinsheerlijk in zaken

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Zoals verwacht is prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, een verwoed autocoureur, de nieuwe eigenaar geworden van het circuit van Zandvoort.

Net als prins Bernhard junior zijn ook zijn broers het ondernemerspad opgegaan. Zoals hun neef Willem-Alexander als 'koning-koopman' deuren opent voor het bedrijfsleven, doen de zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven dat voor zichzelf.

Dat is prinsheerlijk zakendoen. Maar ze moeten natuurlijk op hun tellen passen, want adeldom verplicht.

Prinsentitels

Dat de vier zonen van Margriet en Pieter prinsen zijn, hebben ze te danken aan hun grootmoeder Juliana. Zij vond het niet nodig dat Pieter van Vollenhoven prins werd toen hij in 1967 trouwde met haar dochter Margriet, maar regelde een paar jaar later wél prinsentitels voor hun zonen.

Koningin Juliana wilde waar het ging om adellijke titels een gelijke behandeling voor al haar kleinkinderen. Die vlieger gaat voor haar achterkleinkinderen niet meer op. De regels voor koninklijke en adellijke titulatuur zijn intussen verscherpt. De kinderen van de vier ondernemende prinsen uit Apeldoorn zullen daarom titelloos, als 'gewone' burgers, door het leven moeten.

Je hoeft het er niet om te doen, maar je hoeft het er ook niet om te laten.

Oud boerengezegde

Het huwelijk van Pieter van Vollenhoven, de eerste burger die met een lid van de Oranjefamilie trouwde, heeft zijn zonen geen windeieren gelegd. Behalve dat ze een hoge adellijke titel verwierven, kregen ze ook hun deel uit de miljoenenerfenis van Juliana. Titel zowel als kapitaal vormen een mooie steun in de rug bij het zakendoen.

Trouwen met een rijke partij heeft zo zijn voordelen. Zoals een oud boerengezegde luidt: "Je hoeft het er niet om te doen, maar je hoeft het er ook niet om te laten." Feit is dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven volgend jaar vijftig jaar getrouwd zijn en hun zonen zich hebben ontwikkeld tot 'hardwerkende, oppassende' en vooral ook ondernemende burgers c.q. prinsen.

Prinses Aimee en prins Floris, prinses Annette en prins Bernhard, prinses Anita en prins Pieter-Christiaan en prinses Marilene en prins Maurits (VLNR)

Hoewel ze geen lid zijn van het Koninklijk Huis, prijken de cv's van de vier Apeldoornse prinsen op de officiële site van het Koninklijk Huis. Daaruit blijkt dat prins Maurits, prins Bernhard en prins Pieter-Christiaan 'zelfstandige ondernemers' zijn op het gebied van ICT, duurzame technologie en beveiliging.

Veruit de grootste ondernemer is Bernhard. Al tijdens zijn studie startte hij met vrienden het bedrijf Ritzen Koeriers dat, gebruikmakend van de gratis ov-kaart voor studenten, pakjes rondbracht. Prins Floris is actief bij de accountants- en adviesorganisatie KPMG. Hij kan zijn broers op fiscaal gebied adviseren.

Ondernemers zoeken graag de grenzen van de wet op om zo min mogelijk belasting te betalen. Maar juist bij belastingconstructies zullen de prinselijke ondernemers op hun hoede moeten zijn. Tegenover het (netwerk-)voordeel van hun koninklijke familiebanden staat dat zij strikter beoordeeld worden.

Prinses Christina en de kinderen van prinses Irene ondervonden dat, toen hun op zich wettige belastingconstructies, geadministreerd vanuit Paleis Noordeinde, op kritiek onthaald werden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl