Patriarch Kirill en paus Franciscus AFP

Paus Franciscus en de Russische patriarch Kirill hebben een "verklaring van eenheid" getekend na hun historische ontmoeting in Cuba. De twee kerkleiders roepen op tot vrede in Syrië, Irak en Oekraïne.

"In veel landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden families, dorpen en steden van onze christelijke broeders en zusters compleet uitgeroeid", zeiden de mannen in hun gezamenlijke verklaring. "Hun kerken worden vernietigd en geplunderd, hun gewijde objecten ontheiligd, hun monumenten gesloopt."

Duidelijk en direct

Verder vroegen ze aan Europa om trouw te blijven aan de christelijke wortels. Voordat de paus naar Mexico vloog voor een vijfdaags bezoek zei Franciscus dat hij en Kirill "duidelijk en direct" met elkaar hebben gesproken. "Ik waardeer zijn wens voor verzoening", voegde hij daar nog aan toe.

De paus en de patriarch hadden een ontmoeting van zo'n drie uur op het vliegveld van Havana. De katholieke leider maakte daar een tussenstop op weg naar Mexico. 

Het was de eerste ontmoeting tussen een katholieke paus en een Russische patriarch. De katholieken en Russisch-orthodoxen groeiden na het Grote Schisma in 1054 steeds verder uit elkaar.

STER reclame