Minister Koenders van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

Nederland treedt toe tot internationaal Syrië-overleg

Nederland treedt toe tot de International Syria Support Group, de organisatie die tot een oplossing voor het conflict in Syrië probeert te komen. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de NOS.

Nederland is het achttiende land dat aansluit bij het overleg. De groep bestaat verder uit onder meer de Verenigde Staten, Rusland, China en Iran. Er zijn ook vier internationale organisaties bij aangesloten, waaronder de Verenigde Naties.

De groep komt regelmatig bijeen om te praten over de toestand in Syrië. Afgelopen nacht kwam de ISSG in München tot een akkoord over een tijdelijke wapenstilstand. Binnenkort wordt verder onderhandeld in Genève.

Niet blij

Volgens Koenders is het belangrijk dat Nederland vanaf nu bij het overleg betrokken is. "Ik wil niet zeggen dat ik er blij mee ben, want dat is niet het goede woord. Maar het is heel belangrijk om daar aan tafel te zitten om mee te praten over de oplossing van het belangrijkste conflict dat er nu is."

Het feit dat Nederland nu ook militair gaat bijdragen aan de strijd in Syrië, is volgens de minister niet de reden voor de uitnodiging van de ISSG. "Het is geen wisselgeld. Nederland heeft de laatste tijd vooral op humanitair vlak bijgedragen. Deze deelname is voor Nederland wel heel belangrijk. We zitten nu aan tafel met de grote landen en dat is een voordeel."

Koenders: belangrijk dat Nederland deelneemt aan onderhandelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl