Historische ontmoeting paus en patriarch op Cuba

Patriarch Kirill ontmoet paus Franciscus AFP

Paus Franciscus en de leider van de Russisch-orthodoxe Kerk Kirill zijn op Cuba aan hun historische ontmoeting begonnen. Kort nadat de rooms-katholieke kerkvader was geland in Havana omhelsde hij de patriarch op het vliegveld. "Wij zijn broeders", zei Franciscus daarna.

De paus, die onderweg is naar Mexico, maakt een tussenstop op het eiland voor de drie uur durende ontmoeting met de Russische kerkleider, die al enige dagen op Cuba verblijft. Het is de eerste ontmoeting tussen een katholieke paus en een Russische patriarch.

Historische ontmoeting paus en patriarch

Later vanavond zullen de kerkleiders een gezamenlijke verklaring naar buiten brengen die vermoedelijk ingaat op oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika en de vervolging van christenen.

1054

De katholieken en Russisch-orthodoxen vervreemdden zich van elkaar na het Grote Schisma in 1054. Aanleiding voor de breuk was onenigheid over de leer, zoals een verschil van mening over de herkomst van de Heilige Geest, en onvrede over de leidersrol van de paus.

De eerste toenadering ontstond pas in de jaren 60. Het Vaticaan noemt de ontmoeting van de kerkleiders dan ook een belangrijke stap in de relatie tussen de twee kerken.