ANP

De ANBO wil dat het kabinet de mogelijkheden voor een flexibele AOW en deeltijd-AOW onderzoekt. De ouderenbond vroeg bijna 1100 werkende ouderen of zij de AOW-mogelijkheden verruimd willen zien. 70 procent is voorstander van een flexibele AOW.  60 procent is voorstander van een deeltijd-AOW, zei ANBO-bestuurder Liane den Haan tegen de redactie van Nieuws en Co.

Bij deeltijd-AOW bouwen mensen hun carrière langzaam af. Eerst één dag met pensioen, dan twee, enzovoorts. "Op die manier snijdt het mes aan twee kanten", zei Den Haan. "Mensen blijven betrokken bij de werkende maatschappij maar hebben wel meer vrije tijd en kunnen zo langzaam wennen aan het idee hoe het is om straks helemaal niet meer te hoeven werken."

Bij een flexibele AOW hebben mensen de mogelijkheid eerder of later dan vanaf 67 jaar een AOW-uitkering te ontvangen, net als bij een flexibel pensioen. "De overheid heeft op allerlei terrein keuzevrijheid hoog in het vaandel staan, dus waarom dan ook niet met de AOW?", zei Den Haan.

Hervorming

Nederland staat aan de vooravond van de hervorming van het pensioenstelsel. Het kabinet komt in het voorjaar met voorstellen en riep burgers en partijen op om zelf ook  met voorstellen te komen. De ANBO wil dat het kabinet de mogelijkheden voor een flexibele AOW en een deeltijd-AOW goed onderzoekt voordat er besluiten worden genomen. 

STER reclame