De waterkrachtcentrale komt bij deze stuw in de Dommel
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Bouw unieke watercentrale in de Dommel kan beginnen

Wat ooit begon als een grapje, is dankzij crowdfunding een droom die werkelijkheid is geworden voor Jan en Bram Taks. Ze hebben genoeg geld opgehaald om een waterkrachtcentrale te bouwen in de stuw in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Vader en zoon Taks denken dat de centrale over een half jaar al draait.

Met de waterkrachtcentrale wordt er straks in de Dommel energie opgewekt voor zo’n 200 huishoudens. “Mensen die in ons project Dommelstroom geïnvesteerd hebben, kunnen straks ook zelf die groene stroom gebruiken”, zegt Bram Taks tegen Omroep Brabant.

Via crowdfunding is er ruim 370.000 euro opgehaald en dat is voldoende om de centrale er ook echt te laten komen. “Echt super dat het gelukt is!”, vertelt Bram Taks.

“Het was al leuk dat er mensen die je kent geld in je project investeren. Maar er zijn ook onbekenden die bijvoorbeeld 10.000 euro investeren. Dat verbaasde ons dan wel”, zegt Bram. "Wat ook opviel was dat mensen zelfs tijdens carnaval geld investeerden. Dat hadden we ook echt niet verwacht!"

Jarenlange droom

De twee liepen al jaren rond met het plan. “Mijn vader woont in de buurt van de Dommel en we dachten na over hoe het zou zijn om daar bij de stuw energie op te wekken. Het was ooit een grapje. Dat het er nu echt gaat komen en dat mensen erin wilden investeren, hadden we nooit durven hopen”, zegt Bram.

Het is een uniek project volgens Jan en Bram Taks. “Er wordt wel op meer plekken in Nederland met water energie opgewekt, maar wij doen het met een vijzelturbine. Dat is een grote schroef in het water. En dat gebeurt maar op twee andere plekken in Nederland. Bovendien is deze schroef met een doorsnede van vier meter ook de grootste van Nederland."

Vader en zoon hebben allebei een relevante werk- en studieachtergrond. Zoon Bram Taks studeerde onder andere technische innovatiewetenschappen en werkte daarna voor verschillende energiemaatschappijen. Vader Jan Taks studeerde landinrichtingswetenschappen en heeft daarna onder andere voor de provincie Brabant gewerkt.

Advertentie via Ster.nl