Huib Kloosterhuis
NOS Wielrennen

KNWU-directeur Kloosterhuis (55) overleden

Op 55-jarige leeftijd is directeur Huib Kloosterhuis van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) overleden. Dat heeft de wielerbond vrijdag bekendgemaakt. Kloosterhuis was al geruime tijd ernstig ziek. De KNWU liet in januari weten dat Kloosterhuis door zijn zware gevecht tegen darmkanker zijn functie niet kon uitoefenen.

Kloosterhuis had zijn sporen in de zakenwereld verdiend, toen hij in september 2009 aantrad als directeur van de KNWU. Hij was daarvoor vooral actief geweest in de telecomwereld. In zijn vrije tijd was hij een fanatiek fietser. Bij zijn aantreden gaf Kloosterhuis aan eerst de financiële huishouding van de bond op orde te willen brengen. Nadat hij dat had gedaan, richtte hij zich meer op de sport. Hij was een voorvechter van een schone wielersport.

KNWU-directeur Huib Kloosterhuis (1960-2016)

Kloosterhuis kwam in november vorig jaar nog een keer nadrukkelijk in het nieuws, toen bekend werd dat de KNWU een flink bedrag (140.000 euro) eiste van Tourorganisator ASO, omdat de Tour de France enkele dagen Nederland had aangedaan. De Tourstart was in Utrecht. Organisatoren die een wielerkoers op Nederlands grondgebied houden, zijn volgens de bond verplicht een bedrag aan de KNWU te betalen.

De ASO weigerde het geëiste bedrag te betalen, waarna de KNWU een arbitragezaak aanspande bij de internationale wielrenunie UCI. "Het geld wordt gebruikt voor onder meer opleidingen, trainingscentra en antidopingprogramma's", liet Kloosterhuis toen weten. De zaak loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl