Tafeltennislegende Jan-Ove Waldner heeft op 50-jarige leeftijd zijn laatste officiële wedstrijd gespeeld. Daarmee kwam een einde aan een indrukwekkende loopbaan, waarin hij onder meer olympisch kampioen en twee keer wereldkampioen werd.

Waldner reisde jarenlang de wereld over, maar sloot zijn loopbaan af met een competitiewedstrijd van het bescheiden Sparvägens BTK in Stockholm. Hij speelde twee enkelspelpartijen en won er één. 38 jaar geleden maakte hij in die competitie als 12-jarig jongetje zijn debuut.

Waldner stopt met tafeltennis

  Golfen

"Dit is fantastisch. En ik denk niet dat er iemand echt in het resultaat geïnteresseerd was", lachte Waldner na afloop. "Aan het begin van het seizoen voelde ik dat het mooi was geweest. Ik kreeg steeds meer last van mijn rug bijvoorbeeld. En ik wil straks natuurlijk nog wel probleemloos kunnen golfen".

Waldner blonk jarenlang uit in de door Chinezen gedomineerde sport. Het hoogtepunt uit zijn carrière was de olympische titel die hij in 1992 in Barcelona veroverde. Acht jaar later voegde hij daar olympisch zilver aan toe.

Op EK's en WK' sleepte de Zweed maar liefst 35 medailles in de wacht. Individueel werd hij twee keer wereldkampioen en één keer Europees kampioen. Met de Zweedse ploeg veroverde hij elf titels.

Boom die altijd groen is

Waldner stond bekend om zijn snelheid, zijn ongelooflijke controle en ijzersterke mentale weerbaarheid. Dat leverde hem de bijnaam 'Mozart van het tafeltennis' op en in China staat hij bekend als Chang Qing Shu, de boom die altijd groen is.

Waldner liet zich internationaal voor het eerst gelden in 1982. Hij haalde toen als 16-jarige de EK-finale, maar verloor die van landgenoot Mikael Applegren. Zijn olympische carrière eindigde met een teleurstelling. In 2004 verloor hij het duel om brons van Wang Liqin. 

1992: tafeltennisser Waldner pakt goud

STER reclame