NOS Nieuws

Zo klinkt de botsing van twee zwarte gaten

Met de bekendmaking gisteren dat er voor het eerst zwaartekrachtsgolven zijn waargenomen, hebben we ook voor het eerste directe metingen van een zwart gat.

Omdat zelfs licht niet uit een zwart gat kan ontsnappen, waren metingen tot nu toe niet mogelijk. Alles wat we wisten over het natuurfenomeen, moesten we afleiden uit de invloed van zwarte gaten op hun omgeving. Doordat nu de deining in de ruimte door zwaartekrachtsgolven is gemeten, is er een compleet nieuwe manier om zwarte gaten te bestuderen.

Amerikaanse wetenschappers hebben de trillingen die in de ruimte werd veroorzaakt omgezet in een audiobestand. Daardoor is voor het eerst te horen hoe de botsing tussen twee zwarte gaten klinkt.

Voor een gebeurtenis die anderhalf miljard jaar geleden gebeurde en waarbij twee objecten van ongeveer dertig zonnemassa's botsten, valt het resultaat misschien wat tegen: de kosmische botsing niet meer dan een vaag bliepje van nog geen seconde.

Toch noemen onderzoekers dit een "knetterhelder signaal". De trilling werd vorig jaar opgepikt, op de eerste dag dag dat de vernieuwde detectoren werden aangezet.

Het meten van zwaartekrachtsgolven levert een compleet nieuwe manier op van astronomisch onderzoek. Omdat wetenschappers nu niet meer afhankelijk zijn van het elektromagnetisch spectrum zoals licht en andere straling, is het alsof ze een nieuw zintuig hebben ontwikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl