Gaslek in Los Angeles na maanden gedicht

Bewoners in het stankgebied eisten al weken dat het gaslek gedicht zou worden AFP

Het Californische gasbedrijf Southern California Gas Co. is er na 16 weken in geslaagd om een lek in een gasopslag in een bergtop in Los Angeles te dichten. Daarmee kan het leven in de buitenwijk Porter Ranch na maanden weer normaal worden.

Eind oktober werd het lek voor het eerst geconstateerd. Duizenden bewoners in de wijk klaagden over stank, hoofdpijn, misselijkheid en bloedneuzen. Een groot aantal inwoners ontvluchtte de wijk, scholen werden gesloten en de gouverneur riep de noodtoestand uit voor het gebied.

Provisorisch

Oorzaak van alle problemen was een lekkende oude gasopslag, die in de jaren zestig in gebruik werd genomen nadat een olieveld leeg was gepompt. Het lek is nu provisorisch gedicht en wordt uiteindelijk definitief met cement gesloten.

Het gasbedrijf onderzoekt nog waardoor het lek in de opslag is ontstaan. De schade voor het bedrijf loopt in de honderden miljoenen dollars. Het dichten van het lek heeft veel geld gekost, net als het onderbrengen van duizenden families op een andere plaats. Mogelijk loopt het bedrag nog verder op door schadeclaims en boetes van de overheid.