1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Akkoord over staken vijandelijkheden in Syrië

Deal is er, maar nu komt de echte test

Over een week moet er al een tijdelijke wapenstilstand ingaan in Syrië. Daarover is overeenstemming bereikt op een conferentie in München. Onder de deelnemers zijn de ministers Lavrov van Rusland en Kerry van de VS.

Ze hebben afgesproken dat er gefaseerd een eind moet komen aan de strijd en dat er snel humanitaire hulp moet worden gebracht. Daarna kunnen in Genève nieuwe vredesonderhandelingen beginnen, is het plan.

Binnen een week moet er een gevechtspauze in Syrië zijn, zei minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken kort na middernacht op een persconferentie. De strijd tegen Islamitische Staat en andere terreurgroepen gaat wel door.

Voorzichtig positief

Kerry, die de pers te woord stond naast zijn Russische collega Lavrov, erkende dat het nu nog om woorden op papier gaat. Hij en Lavrov waren het erover eens dat de echte test is of de partijen op de grond de wapens inderdaad neerleggen.

De Britse minister Hammond zei in München dat een bestand in Syrië alleen succesvol is als Rusland stopt met het bombarderen van de Syrische oppositie. Rusland claimt alleen terreurgroepen aan te vallen, maar bombardeert volgens Hammond ook onschuldige leden van de oppositie in Syrië.

Een oppositieleider in Syrië reageerde voorzichtig positief op het plan. Salim al-Muslat waarschuwde wel dat hij eerst succes wil zien voordat zijn groep voor onderhandelingen afreist naar Genève.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl