NOS Nieuws

'Centrale banken moeten samenwerken'

Om de huidige onzekerheid op de financiële markten te bestrijden moeten de centrale banken in onder meer Amerika en Europa gaan samenwerken en de rentes tegelijk verhogen. Dat zegt Wim Boonstra, chef-econoom van de Rabobank.

Boonstra noemt het zorgelijk dat de er geen duidelijk verband is tussen het economische nieuws en het sentiment op de markten. Zo zijn veel negatieve berichten waar sterk op gereageerd wordt eigenlijk helemaal niet zo onverwacht. Hij verwijst naar de tegenvallende groei in China, de recessie in Brazilië en de onzekerheden in de Amerikaanse economie. "Dat wisten we allemaal al."

Wim Boonstra: banken moeten samenwerken

Volgens Boonstra vormt het slechte marktsentiment een bedreiging voor de economie. "De Nederlandse economie staat er op zich goed voor, de seinen staan op groen", zegt Boonstra. Dat blijkt ook uit de economische groeicijfers die het CBS vandaag presenteerde.

"Maar om ons heen knipperen de seinen oranje, die waarschuwen dat er iets mis kan gaan", vervolgt hij. "Als dat sentiment doorslaat in het vertrouwen dan zitten we met z'n allen in zwaar weer."

Er is volgens hem wel een verklaring voor de volatiliteit (de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product). "De markten twijfelen aan het monetaire beleid. Dat zie je nu. Het probleem is dat de centrale banken een nieuw pad zijn ingeslagen en we weten niet hoe de uitgang eruit ziet."

"De centrale banken gebruiken steeds lagere rentes en pompen steeds meer geld in het systeem. De markt twijfelt of dat op de lange termijn houdbaar is." Ze hebben er geen vertrouwen meer in dat de centrale banken de oplossing hebben, terwijl ondertussen de politieke omgeving ook turbulent is.

Schadelijk

Volgens Boonstra is de twijfel van de markten terecht. "De lage rentes dragen niet meer bij aan groei en er zit al te veel geld in het systeem." Het is juist schadelijk voor de financiële sector als de rentes lang laag blijven, bijvoorbeeld voor het verdienmodel van pensioenen en verzekeraars.

De banken kunnen daar last van krijgen, zo weten ook beleggers, en daarom wordt de sector nu ook hard getroffen op de beurzen. Er zijn ook banken die al met slechte cijfers voor de dag zijn gekomen, zoals Deutsche Bank. "Je ziet dat zorgen daarover meteen overslaan naar de aandelenkoersen in de hele sector."

Onbekend terrein

"De centrale banken hebben in de crisis goed werk geleverd, daarin zijn ze geslaagd. Nu moeten ze terugkeren naar het normalere pad en dat is onbekend terrein", zegt Boonstra.

Uiteindelijk is er volgens hem maar een manier om dat te bereiken. Dat is dat de centrale banken weer gaan samenwerken en samen afspreken om de rentes te verhogen. "Hoe eerder de centrale banken dat oppakken, hoe beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl