Paul Swansen / Flickr / CC-BY-ND

Het Canadese Hudson's Bay, onder andere eigenaar van Galeria Kaufhof, heeft grote plannen in Nederlandse binnensteden. "We willen de Nederlandse markt in eerste instantie betreden met onze merknamen Galeria Inno en Saks Fifth Avenue OFF 5TH", zegt de topman van Hudson's Bay Richard Baker. "Het is onderdeel van onze groeistrategie."

Veel V&D-panden dienen als geschikte locatie voor die plannen. Achter de rug van de curator om voert Hudson's Bay dan ook gesprekken om huurcontracten van die V&D-panden over te nemen. Van die panden verdwijnen dan voorgoed de letters V&D.

"We zijn erg enthousiast over het vooruitzicht dat we voet aan de grond krijgen op de Nederlandse markt", zegt Baker. Het is niet de eerste keer dat het oudste bedrijf van Noord-Amerika de Europese markt betreedt. Eerder al hebben ze de 137 vestigingen van het Duitse Kaufhof en 16 Inno-filialen in België overgenomen.

La Place en V&D vestigingen NOS

Maar of Hudson's Bay voet tussen de deur krijgt bij veel V&D vastgoedeigenaren is niet zeker. Want de gesprekken over een doorstart met V&D gaan ondertussen gewoon door. Binnen drie dagen moet duidelijk worden of Roland Kahn van CoolInvestments een doorstart kan maken met minstens 35-vestigingen.

Kahn is samen met de curatoren van V&D en La Place in gesprek met een aantal verhuurders van de V&D-panden. "Tijdens de bijeenkomst is verder gesproken over een duurzame oplossing voor de huisvesting van de circa 45 warenhuizen die Cool Investments wil doorstarten," zegt de woordvoerder van de curatoren. Volgens hem heeft Kahn de financiering voor een doorstart zo goed als rond. 

Een deel van de verhuurders is argwanend over de plannen die Kahn heeft met V&D. Volgens hen zou het vooral een oplossing voor de korte termijn zijn, omdat banen behouden blijven en de naam V&D blijft bestaan.

Maar ook over de plannen van Hudson's Bay zijn sommige vastgoedeigenaren kritisch, omdat ze kostbaar zijn. Hudson's Bay vraagt een hoge bijdrage voor de verbouwing van de panden.   

STER reclame