ANP
NOS Nieuws

Pechtold: orgaandonatie staat boven partijpolitiek

D66-leider Pechtold doet een beroep op alle 150 Kamerleden om zelf te beslissen of zij voor of tegen de initiatiefwet voor een actief donorregistratiesysteem stemmen. In dat systeem wordt iedereen geregistreerd als orgaandonor en moeten mensen die dat niet willen de actieve stap nemen om zich uit te schrijven.

Hij zei dat bij veel voorstellen van tevoren bekend is of ze het al dan niet gaan halen, maar dat het wetsvoorstel van zijn fractiegenoot Dijkstra "geen gelopen race is". Duidelijk is al dat D66 in principe de steun krijgt van PvdA, SP en GroenLinks. Daarmee zijn er nog negen zetels te weinig voor een Kamermeerderheid.

Pechtold: orgaandonatie moet vrije kwestie zijn

"Het spant erom", zei Pechtold, "en ik hoop dat de keuze om voor of tegen dit wetsvoorstel te stemmen, een vrije keuze zal zijn binnen alle fracties. Net als de keuze om wel of geen orgaan te doneren een vrije keuze is en blijft."

Volgens hem is orgaandonatie geen kwestie van partijpolitiek. "Dit is een maatschappelijk probleem dat we alleen kunnen aanpakken als we allemaal onze schouders eronder zetten en onze verantwoordelijkheid nemen."

Bij de VVD is de stemming een vrije kwestie, maar is de hele fractie eensgezind tegen, liet Kamerlid Rutte in het debat weten. Bij de PvdA zullen misschien zo'n vijf Kamerleden tegen stemmen, maar is het grootste deel voor.

Pechtold zei vandaag dat in zijn eigen fractie van twaalf mensen niet twaalf keer volmondig 'ja' is gezegd, maar dat alle D66-Kamerleden er inmiddels van overtuigd zijn dat ze - bij gebrek aan alternatieven - voor gaan stemmen.

De SGP en de ChristenUnie zijn tegen, net als de PVV, de Partij voor de Dieren en de groep Kuzu/Öztürk. Het CDA heeft nog veel vragen over de wet. Het is nog niet duidelijk wat de partij bij de stemming zal gaan doen.

Het debat over de initiatiefwet wordt vandaag nog niet afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl