Proces tegen 94-jarige Auschwitz-bewaker van start

Reinhold Hanning aan het begin van de rechtszaak AP

In Detmold, in Duitsland, moet een 94-jarige man vandaag voorkomen vanwege zijn oorlogsverleden. Reinhold Hanning zou als bewaker van vernietigingskamp Auschwitz medeplichtig zijn geweest aan de moord op zeker 170.000 mensen.

Volgens de openbare aanklagers sloot Hanning zich als 18-jarige vrijwillig aan bij de SS en streed hij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa. In 1942, op zijn 20ste, werd hij bewaker in Auschwitz. 

Reinhold Hanning

Hanning heeft toegegeven dat hij als kampbewaker in Auschwitz heeft gewerkt, maar zegt dat hij niet betrokken is geweest bij de massamoorden.

In het kamp Auschwitz-Birkenau zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen omgebracht. Zo'n 90 procent van de slachtoffers werd vergast. 

Behalve door Duitsland is Hanning ook aangeklaagd door Hongarije, Israël, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Twee uur 

Vanwege zijn hoge leeftijd is Hanning door artsen onderzocht en die hebben geoordeeld dat hij twee uur per dag in de rechtszaal aanwezig kan zijn. 

Het proces tegen de SS-veteraan is de eerste van in totaal vier vergelijkbare rechtszaken. De komende maanden worden ook twee andere mannen en een vrouw, die ook in de 90 zijn, berecht voor hun oorlogsverleden. Vanwege hun leeftijd wordt het als laatste kans gezien hen nog te bestraffen.