Mark Rutte ANP
NOS Nieuws Binnenland

'Je kunt mieren wat je wilt, maar Rutte deed dit goed'

"Jesse Klaver is echt een politieke belofte, laten we hopen dat dat zo blijft." De fractievoorzitter van GroenLinks was niet de enige die eraan moest geloven in de speech van premier Rutte tijdens het eerste Nederlandse Correspondents' Dinner. "Niet lang na zijn bezoek in het Torentje besloot Gordon om te stoppen met zingen, dus wie zegt dat stille diplomatie niet werkt?" En ook journalisten van de NOS kregen ervan langs: "Jongens, die bruine schoenen onder een donker pak, dat is zó 2014."

"Maar de sfeer was erg goed", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Ook hij werd niet gespaard: "Die jongen is steengoed, die zit binnen een jaar bij de RVD." Rutte verwijst daarmee naar Van der Wulps vader, die na een carrière bij het NOS Journaal bij de Rijksvoorlichtingsdienst ging werken. "Ik zie het maar als compliment", lacht zoon Van der Wulp. "Voorlopig blijf ik gewoon bij de NOS."

Rutte neemt zichzelf en anderen op de hak bij Correspondents' Dinner

Amerikaanse traditie

Het Correspondents' Dinner is een Amerikaanse traditie. De vraag was of Rutte in navolging van de Amerikaanse presidenten uit de verf zou komen. "Hij kan zeker tippen aan Bush", vindt Van der Wulp. "Rutte is iemand die dit kan. Hij spaarde de pers en zijn eigen partij niet. In Den Haag is iedereen zo serieus met elkaar bezig. Het is goed om één keer per jaar grappig met elkaar om te gaan."

Voorafgaand aan de avond was er kritiek over de informele ontmoeting tussen politiek en journalistiek. Het zou niet goed kunnen zijn voor de onafhankelijkheid van de aanwezige journalisten. "Maar dit is de enige keer dat ik toegeef aan de wens van Rutte", zegt verslaggever Ron Fresen. Hij doelt daarmee op de afspraak dat iedereen in smoking moest komen. "Ik kan me de kritiek voorstellen. Ik zie het zelf anders. Veel collega's bewaren elke dag professioneel afstand."

Tijdens de uitzending werd er druk getwitterd. "Je kunt mieren wat je wilt, maar ik vind dat hij het goed doet", "Betere timing dan veel cabaretiers", en "Staande ovatie voor Rutte", twitterden cabaretier Jochem Myjer, historicus Wierd Duk en schrijfster Nausicaa Marbe. 

Maar natuurlijk waren er ook kritische twitteraars. "Beetje zoals het Koningslied. Het leek na 'n paar wijntjes een goed idee. Maar dat was het dus niet. Nooit meer doen", zegt @widtvoet. En @marktraa twittert dat hij "medelijden heeft met de 12 programma's die dit gaan nabeschouwen".

"Als ik eerlijk ben, kan het mij niet zo veel schelen wat er morgen over mij wordt geschreven", zei Rutte aan het einde van zijn conference. Hij sloot af met een serieuze noot. "Wat belangrijker is, is dat we leven in een land waar jullie alle vrijheid hebben om alles over mij te schrijven wat jullie willen. En dat moeten we koesteren."

Volledige toespraak van premier Rutte op Correspondents' Dinner

STER reclame