Premier Rutte houdt zijn speech op het Correspondents' Dinner ANP

In de Beurs van Berlage in Amsterdam is voor het eerst naar Amerikaans voorbeeld een Correspondents' Dinner gehouden met de premier, andere politici, journalisten en BN'ers. In het eerste deel nam premier Rutte veel mensen op de hak, waarna cabaretier Dolf Jansen het satirische etentje afsloot.

Vooraf had Rutte gezegd dat hij het doodeng en heel spannend vond om zo'n scherpe toespraak te houden. Hij wilde alleen kwijt dat hij samen met ambtenaren aan de tekst had gewerkt en ook "wat hulp van buitenaf" had gekregen.

Al tijdens het evenement werd duidelijk dat hij daarvoor stand-upcomedians van de gezelschappen Boom Chicago en Badaboom had ingehuurd.

Rutte bestreek in zijn conference een groot terrein en noemde het Correspondents' Dinner een bijzonder businessmodel: "Journalisten die betalen om naar de premier te komen luisteren."

Op het oog ontspannen sprong hij van de hak op de tak en spaarde hij ook zijn eigen VVD-collega's niet. Van Ard van der Steur hield hij een e-mailtje met veel zwartgelakte tekst omhoog ("maar daarvoor heeft hij excuses gemaakt") en over Ivo Opstelten zei hij dat die nog door Thorbecke zelf is gevraagd om de politiek in te gaan.

Rutte waagde zich ook aan een nep-telefoongesprek met bondskanselier Merkel. De grap sloeg in de zaal minder aan dan andere, maar even later onthulde Rutte wat hij doet als er echt iets mislukt: dan noem je het gewoon plan-Samsom.

In een fragment vol zelfspot had Rutte het ook over zijn (gebrek aan) toekomstvisie. Voordat Dolf Jansen het woord kreeg, sloot Rutte af met een serieuze hartekreet. "Ik herhaal hier wat ik na Charlie Hebdo heb gezegd, zeker in de wetenschap dat er het afgelopen jaar zeventig journalisten tijdens hun werk zijn gedood: handen af van onze vrijheid!"

STER reclame