Davutoglu: risico op NAVO-confrontatie met Rusland

Premier Davutoglu van Turkije AFP

Premier Davutoglu van Turkije denkt dat er een risico is op een directe confrontatie tussen de NAVO en Rusland aan de Syrisch-Turkse grens. Hij zei dat in een interview met de NOS in de Turkse ambassade in Den Haag.

Op de vraag van NOS-correspondent Lucas Waagmeester of we getuige zijn van de opbouw naar zo'n treffen, antwoordde Davutoglu dat het gevaar daarop reëel is. Rusland speelt gevaarlijk spel, zei hij. Hij verwees in dat verband naar het Russische optreden in Georgië en Oekraïne. 

In verband met de Turkse troepenopbouw aan de grens met Syrië werd Davutoglu gevraagd of Turkije voorbereidingen treft voor een interventie in Syrië. De premier zei van niet en benadrukte dat Turkije het internationale recht respecteert. Alleen als we worden aangevallen, slaan we terug, zei Davutoglu.

Davutoglu ziet risico confrontatie NAVO en Rusland vanwege Syrië

Gevraagd naar de aanpak van de vluchtelingencrisis zei Davutoglu, net als zijn Nederlandse ambtgenoot Rutte, dat de aantallen migranten naar Europa al teruglopen. Als gevolg van de maatregelen die Turkije en Europa gezamenlijk hebben genomen, is het aantal verminderd van 3000 naar enkele honderden in de afgelopen week, zei Davutoglu. En dat ligt niet aan het slechte weer, zoals Waagmeester suggereerde, want dat was het in november en december volgens de premier ook.

De door de EU toegezegde 3 miljard euro voor de aanpak van het vluchtelingenprobleem is nog niet betaald, zei Davutoglu. Hij wees er tegelijkertijd op dat het geld niet voor Turkije bestemd is maar voor de vluchtelingen uit Syrië. Turkije heeft volgens hem zelf al 25 miljard dollar gestoken in de opvang van de vluchtelingen. 

Het interview werd afgenomen onder strenge veiligheidsmaatregelen in het ambassadegebouw. De spullen van de interviewer en de cameraploeg werden tot tweemaal toe minutieus onderzocht. Waagmeester kreeg een kwartier toebedeeld voor het gesprek, dat 18 minuten duurde.

Persvrijheid

Het laatste deel van het gesprek was gewijd aan de vraag hoe het staat met de persvrijheid in Turkije. De premier weersprak dat kritische media onder druk staan. Hij garandeerde dat Turkije de vrijheid van meningsuiting respecteert, maar dat journalisten zich aan de wet moeten houden.