NOS Nieuws

Winkeliers Ter Apel halen gelijk met extra blauw

Voor winkeliersvoorman Peter Erdman is het bericht dat er opnieuw een politiepost in Ter Apel komt een bevestiging van zijn gelijk: in augustus trok hij aan de bel over het toegenomen aantal diefstallen in het plaatselijke winkelcentrum. De winkeliers merkten dat veel diefstallen door asielzoekers werden gepleegd, maar de burgemeester noemde dat toen "stemmingmakerij".

Erdman nu: "We hebben verschillende keren doorgegeven: er speelt iets in het dorp, u weet nu wat de waarheid is". Het aantal aangiftes van winkeldiefstal nam toe van 68 in 2014 tot 238 vorig jaar, drieënhalf keer zo veel.

Na Erdmans pleidooi van afgelopen zomer kwam er veel aandacht van gemeenteraadsleden voor de diefstallen, maar burgemeester Kompier (PvdA) zei zich toen te storen aan het beeld dat asielzoekers er verantwoordelijk voor waren.

Profiteurs

Inmiddels rijst uit politiecijfers een ander beeld. De burgemeester zei gisteravond in een raadsvergadering dat de daders vooral komen uit het uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers: "Voor het merendeel zijn het mensen die hier eigenlijk niets te zoeken hebben. Iemand noemde ze profiteurs, daar ben ik het eigenlijk wel mee eens." In het uitzetcentrum zitten voornamelijk asielzoekers uit Midden- en Oost-Europa die geen recht hebben op een verblijfsvergunning.

Politiepost

De nu aangekondigde maatregelen houden onder meer in dat Ter Apel een permanent bemande politiepost krijgt. Ook komt er een extra wijkagent. Erdman is blij met de maatregelen, al zit de uitspraak over stemmingmakerij hem nog wel dwars: "Ik heb me erover verbaasd, maar mijn rug is gelukkig heel breed. Je hebt altijd mensen nodig die zaken op de kaart zetten, laat ik het maar netjes zeggen."

De burgemeester laat weten niet via de media het gesprek te willen voeren met de winkeliers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl