NOS Nieuws

Twitter gaat de tijdlijn inderdaad een beetje veranderen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Twitter gaat de tijdlijn van gebruikers tóch aanpassen, maar wel minder dan sommige mensen hadden gevreesd. Vanaf nu worden er met regelmaat tweets bovenaan getoond die je volgens Twitter niet mag missen. De hoop is om minder actieve gebruikers langer te behouden. De functie is uit te zetten.

Dit weekend meldde BuzzFeed News dat Twitter de tijdlijn flink gaat aanpakken en tweets op niet-chronologische volgorde gaat laten zien. Daardoor kan het gebeuren dat er opeens een tweet van 8 uur geleden tussen berichten van zojuist staan. Het zorgde de afgelopen maanden, toen de functie werd getest, voor veel verwarring onder gebruikers. Het bericht van BuzzFeed maakte het er niet beter op. Er ontstond veel consternatie en de hashtag #RIPTwitter werd vaak gebruikt.

Dorsey ontkende

Vervolgens liet topman Jack Dorsey weten dat de tijdlijn niet op de schop gaat en dat de live-functie van het platform behouden blijft. Hij zei het wel met een zodanige formulering, dat er voldoende ruimte was om alsnog iets aan te kondigen.

Twitter heeft sinds begin vorig jaar de 'Terwijl je weg was'-functie. Zo nu en dan verschijnt er boven aan de tijdlijn een overzicht van tweets die je volgens Twitter-berekeningen belangrijk vindt en die je mogelijk hebt gemist. De nieuwe functie lijkt hier veel op. Want gebruikers blijven boven in de tijdlijn tweets op basis van een algoritme zien. Het verschil is dat de nieuwe functie geen naam heeft en dat de tweets vaker zullen langskomen, legt Twitter-directeur Seibert aan techsite Re/code uit.

Geen Facebook

Uiteindelijk betekent het dus dat gebruikers vaker tweets gaan zien die niet in de chronologische volgorde passen. Voor zeer actieve gebruikers, die meerdere keren per dag op het platform kijken, voegt een dergelijke functie weinig toe. Onder hen leefde de angst dan ook dat Twitter op Facebook zou gaan lijken, iets wat ze absoluut niet willen.

Dat is volgens Twitter ook nadrukkelijk niet de bedoeling. Wel hoopt het netwerk dat het hiermee gebruikers kan aantrekken die nu wegblijven omdat het veel tijd kost om alle tweets te doorlopen en het nu makkelijker wordt gemaakt om bij te lezen.

Het is maar zeer de vraag of de maatregel zal helpen voor de kwakkelende gebruikersgroei van Twitter. Eerder introduceerde het netwerk Moments, een functie die tweets op onderwerp visueel samenvat. Tot nu toe is de indruk niet dat deze functie hordes nieuwe gebruikers heeft aangetrokken. Wellicht dat Twitter die indruk vanavond, tijdens het bekendmaken van de kwartaal- en jaarcijfers, kan wegnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl