Kerncentrale Borssele
NOS Nieuws

Zeeland wil van kerncentrale Borssele af

Een meerderheid van de politieke partijen in de provincie Zeeland wil zo snel mogelijk af van de kerncentrale Borssele. De verouderde centrale draait met verlies en de provincie is bang met een grote kostenpost opgezadeld te worden. Daarom wil de provincie dat het Rijk de centrale overneemt.

Het grootste deel van de centrale is in handen van energiebedrijf Delta. Maar Delta kampt met financiële problemen. Daarom overweegt de provincie het bedrijf te hulp te schieten met een garantstelling van 150 tot 200 miljoen euro.

Verkopen mag niet

De provincie wil die hulp bieden, maar vreest dat de kerncentrale te duur gaat worden en stoot hem daarom liever af. Verkopen lijkt geen optie. In Nederland is er niemand die de centrale wil hebben en verkopen aan een buitenlands bedrijf is in strijd met de wet.

De wet schrijft voor dat de enige kerncentrale in Nederlandse handen moet blijven. Daarom is de provincie in onderhandeling met het Rijk over de toekomst van de kerncentrale.

Het kabinet is in overleg met de provincie om tot een oplossing te komen, maar kan nog niet reageren op het verzoek van de Statenfracties. Er zijn verschillende ministeries bij betrokken: Infrastructuur en Milieu gaat over de centrale, Economische Zaken over energiebeleid en Financiën over nationalisaties. Dat maakt de kwestie behoorlijk complex.

Zeeland wil dat Rijk kerncentrale Borssele overneemt

Officieel doet energiebedrijf Delta geen mededelingen over de financiële situatie van de kerncentrale. Maar duidelijk is wel dat de centrale met verlies draait als gevolg van de lage stroomprijs.

De kerncentrale Borssele is sinds 1973 in bedrijf en heeft een vermogen van 485 MW. Na de kernramp in het Japanse Fukushima is de centrale onderworpen aan een Europese stresstest. Daaruit bleek dat de centrale veilig is. Eerder is besloten dat de centrale open blijft tot 2033.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl