Topman Roland Kahn van Cool Investments, het moederbedrijf van CoolCat ANP

Het lijkt er steeds meer op dat niet Cool Investments, maar Hudson's Bay de V&D-panden gaat overnemen. Het Canadese bedrijf wil de panden gebruiken om een nieuw warenhuis te vestigen in de Nederlandse binnensteden. Daarvoor zou Hudson's Bay de huur van zo'n 35 van de 62 V&D-panden willen overnemen. Dat zeggen verschillende bronnen tegen de NOS. 

Maar de strijd is nog niet gestreden, zegt Roland Kahn, eigenaar van Cool Investments. "Ik ga voor Nederland." Daarmee doelt hij op de redding van V&D. Over de financiering is hij nu naar eigen zeggen in gesprek met de hele ING-top. "Die zit nu bij mij."

Intussen onderhandelt Hudson's Bay, eigenaar van onder meer Galeria Kaufhof, direct met de verhuurders. "Bronnen rondom Kaufhof zeggen dat de deal zo goed als rond is", zegt Derk Marseille van duitslandnieuws.nl. "Er zou een goede match zijn tussen de winkelformules van V&D en Kaufhof."

Twijfels over CoolCat

Hudson's Bay onderhandelt direct met de vastgoedeigenaren over de huurcontracten. In een doorstart van het hele concern is het bedrijf niet geïnteresseerd, terwijl de curator van V&D het liefst een doorstart maakt met het hele pakket V&D (merknaam, inboedel en huurcontracten). Roland Kahn van Cool Investments, onder meer van kledingketen CoolCat, zint wel op een doorstart, met meer dan de helft van de vestigingen. 

Cool Investments zou tot morgen 15.00 uur de tijd hebben om de financiering rond te krijgen. Of dat gaat lukken, is volgens bronnen de vraag. Bovendien hebben vastgoedeigenaren twijfels over Kahn. Hij heeft minder ervaring met het runnen van grote warenhuizen dan Hudson's Bay.

Huurder voor lange termijn

"De keuze ligt nu bij de verhuurders," zegt een woordvoerder van de curator van V&D. "Zij hebben de keuze om wel of niet met Kahn in zee te gaan." Volgens hem heeft CoolCat geen problemen met het rondkrijgen van de financiering. Er wordt momenteel gewoon doorgesproken tussen de verhuurders, de curator en Kahn. 

De meeste winkelpanden zijn in handen van investeerders, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen of vastgoedpartijen. Denk bijvoorbeeld aan ASR, Syntrus Achmea en IEF Capital. Dit soort investeerders is op zoek naar een huurder voor de lange termijn, eentje naar wie ze weinig omkijken hebben. 

Voordeel aan een doorstart van V&D onder Kahn is dat de winkels openblijven. Maar vastgoedeigenaren vrezen dat de winkels niet genoeg zijn vernieuwd en dat ze over een jaar weer in de problemen komen. 

Als Hudson's Bay de huurcontracten overneemt, moet er flink verbouwd worden. Dat betekent dat de winkels een tijdje dicht moeten en dat vastgoedeigenaren moeten investeren. Daar staat tegenover dat een nieuw concept wellicht meer kans heeft om te overleven. 

STER reclame