ANP
NOS Nieuws

Onderzoek naar diefstal bij gelddrukker Joh. Enschedé

De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de mogelijke diefstal van aanzienlijke bedragen bij de Haarlemse gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé.

Hoeveel geld er is gestolen en door wie, is niet duidelijk. Er is nog niemand opgepakt. De politie wil verder geen mededelingen doen, omdat het onderzoek nog loopt.

'Daders zijn medewerkers'

Een anonieme bron zei tegen de misdaadwebsite Crimesite dat er twee jaar lang bankbiljetten zijn meegenomen door medewerkers van de drukkerij. Het zou vooral gaan om briefjes van vijftig euro. Daarbij ging het om biljetten met en zonder serienummer.

Joh. Enschedé drukt de bankbiljetten van meer dan zeventig landen. Het bedrijf kan per jaar zo'n 2 miljard bankbiljetten leveren.

Daarnaast drukt Joh. Enschedé postzegels en beveiligde waardepapieren zoals diploma's en visastickers. Het bedrijf bestaat sinds 1703.

Dreigend faillissement

Twee jaar geleden dreigde de gelddrukker failliet te gaan. Het bedrijf kwam in problemen toen het drukken van 450 miljoen Duitse eurobiljetten werd uitgesteld.

Joh. Enschedé had een deel van de capaciteit vrijgehouden voor de opdracht en moest op zoek naar vervangende opdrachten. Door de problemen verloren 65 mensen hun baan, onder wie 35 gedwongen. Ook moest het personeel vakantiegeld inleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl