Een Zuid-Koreaanse militair plaatst een hek op de weg naar Kaesong AFP

Zuid-Korea heeft de samenwerking met Noord-Korea in een industriepark met onmiddellijke ingang stopgezet. Het zuiden reageert daarmee op de lancering van zondag van een langeafstandsraket door het noorden.

"We hebben besloten om alle operaties in het Kaesong-industriecomplex te staken, zodat onze investeringen niet gebruikt worden om de raketten en nucleaire ontwikkeling van het noorden te financieren", zei de verantwoordelijke Zuid-Koreaanse minister.

De Zuid-Koreaanse overheid en bedrijven hebben voor honderden miljoenen in Kaesong geïnvesteerd. De regering in Seoul zegt dat de getroffen bedrijven worden gecompenseerd.

124 bedrijven

Het industriepark Kaesong ligt in Noord-Korea dicht bij het gedemilitariseerde grensgebied. De eerste Zuid-Koreaanse bedrijven vestigden zich daar in 2005. Nu zitten er 124 die gebruik maakten van 54.000 Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Die zijn goedkoop, goed opgeleid en spreken ook nog Koreaans.

Noord-Korea heeft nog niet gereageerd. Het communistische land houdt tientallen miljoenen euro's per jaar in buitenlandse valuta over aan de samenwerking. Sinds 2005 heeft het park het regime in Pyongyang bijna een half miljard euro opgeleverd. 

Raket

Ondanks internationaal protest lanceerde Noord-Korea zondag een langeafstandsraket, naar eigen zeggen om een satelliet in een baan om de aarde te brengen.

Dat lijkt nu inderdaad het geval te zijn geweest, maar veel landen zijn bang dat dit type raket ook gebruikt kan worden om atoomkoppen te transporteren naar ver weg gelegen doelen, zoals de VS.  

Ook Japan heeft strafmaatregelen tegen Noord-Korea aangekondigd. Noord-Koreaanse schepen zijn niet langer welkom in Japanse havens en Noord-Koreanen krijgen reisbeperkingen opgelegd.

STER reclame