Een vrachtwagen reed in juli vorig jaar bij de A10 dwars door de vangrail van een viaduct ANP
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Dit zijn de gevaarlijkste snelwegen van Nederland

De ringweg A10 is de gevaarlijkste snelweg van Nederland. Vorig jaar waren er meer dan 900 aanrijdingen op de Amsterdamse ring. Dat komt volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) neer op bijna 29 ongelukken per kilometer snelweg.

Oorzaak voor de vele aanrijdingen op de A10 is volgens de VID de verkeersdrukte, in combinatie met de vele op- en afritten. Naast de A10 bestaat de top-3 uit de A13 tussen Rotterdam en Den Haag en de A20 bij Rotterdam.

De VID heeft voor zijn lijst het aantal ongelukken berekend per kilometer snelweg. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat ongevallen op de A2 bij Amsterdam door de VID op dezelfde hoop worden gegooid als botsingen bij Maastricht, omdat ze op dezelfde snelweg plaatsvinden.

Donkere gladde bocht

De Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband van alarmcentrales over de berging van personenvoertuigen, heeft bekeken welke locatie de gevaarlijkste was in 2015 en kwam ook vandaag met cijfers. Dat blijkt een bocht in de A58 bij Roosendaal te zijn. Daar gebeurden vorig jaar 55 ongelukken.

Volgens de stichting zijn er verscheidene oorzaken voor het grote aantal ongelukken. Zo krijgt de weg door de begroeiing in de middenberm weinig zon; daardoor is de weg vochtig en donker. Ook zou het asfalt in de scherpe bocht snel slijten en daardoor glad worden.

Op de tweede plek van de SIMN staat de A20 bij het Kleinpolderplein. Daar is de vluchtstrook erg smal. De A1, bij de afslag naar de A6, sluit de top drie af. Er wordt daar een nieuwe brug gebouwd en dat leidt veel automobilisten af. Het aantal ongevallen op die plek is sinds het begin van de aanleg van de brug flink toegenomen.

Kleinpolderplein

De cijfers van de SIMN zijn gebaseerd op informatie van bergingsbedrijven. Ongevallen die direct bij hulpverleners of alarmcentrales zijn binnengekomen, zijn niet meegenomen. De stichting heeft de drukte op het betrokken wegvak ook niet meegenomen in zijn berekening.

In beide lijstjes komen plekken rond Rotterdam vaak voor. Bij de SIMN staan drie wegvakken rond knooppunt Kleinpolderplein, ten noorden van de havenstad, op de plekken twee, vijf en negen. Bij de VID staan de snelwegen rond Rotterdam tweede, derde en vijfde.

Snelwegen met de meeste ongelukken

Afleiding is de belangrijkste oorzaak van ongelukken op de snelweg, zeggen bergers. Veel automobilisten zijn tijdens het rijden bezig met hun telefoon of radio, maar er zijn ook factoren langs de weg die afleiden. Andere oorzaken voor de ongelukken zijn onder meer drukte op de weg en weggebruikers die elkaar over het hoofd zien bij het ritsen.

Top 10 van gevaarlijkste wegvakken (bron: SIMN)

Rang 2015Rang 2014WegWeghelftLocatieOngevallen
1(2)A58RechterRoosendaal55
2(8)A20RechterRotterdam52
3(13)A1RechterMuiderberg49
4(6)A12LinkerWaddinxveen43
5(14)A20LinkerRotterdam43
6(38)A10RechterAmsterdam41
7(4)A2LinkerAmsterdam40
8(29)A12LinkerWaddinxveen39
9(34)A20RechterRotterdam38
10(10)A16LinkerRotterdam37

STER reclame