NOS Nieuws

Sanders en Trump winnen New Hampshire

Winnaars Trump en Sanders spreken hun fans toe

De voorverkiezingen in New Hampshire zijn bij de Republikeinen gewonnen door Donald Trump en bij de Democraten door Bernie Sanders.

Zowel Trump als Sanders eindigde bij de eerste voorverkiezing in Iowa als tweede. Met 86 procent van de stemmen geteld staat Trump op 35 procent. Bij de Republikeinen is John Kasich met 16 procent tweede.

Bij de Democraten komt Sanders voorlopig uit op 60 procent van de stemmen en Clinton op 38.

Hillary Clinton, die Sanders in Iowa net versloeg, erkende al snel dat ze deze tweede staat heeft verloren. Ze feliciteerde Sanders met zijn overwinning. Haar campagneteam zegt dat ze in maart een grote voorsprong zal krijgen als er wordt gestemd in staten met veel zwarten en latino's. De 74-jarige Sanders profiteert in New Hampshire onder meer van het feit dat hij senator is voor de buurstaat Vermont.

Donald Trump zei in zijn overwinningsspeech dat Amerika onder zijn leiding weer zal gaan winnen. Hij beloofde dat hij "de grootste banenpresident zal zijn die God ooit geschapen heeft". Over de Democratische winnaar Bernie Sanders zei Trump dat die het land "wil weggeven".

Sanders zei tegen zijn aanhangers: "Samen hebben we een boodschap laten horen die zal echoën van Wall Street tot Washington, van Maine tot Californië, en die luidt dat de regering van ons geweldige land van ons allemaal is en niet alleen van een handjevol rijke sponsoren van campagnes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl