Voor de deur van het hooggerechtshof in Washington wordt eind januari sneeuw geruimd EPA

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het klimaatbeleid van president Obama een grote slag toegebracht. Het heeft voorlopig een streep gezet door het plan om de uitstoot van CO2 door Amerikaanse energiecentrales aan banden te leggen.

Het Clean Power Plan is het belangrijkste deel van Obama's beleid om klimaatverandering tegen te gaan. Het Hooggerechtshof stemde met 5 tegen 4 stemmen voor een verzoek van 27 staten en diverse grote bedrijven om het plan tegen te houden. Volgens die staten en ondernemingen is het plan illegaal. 

Veel staten en bedrijven zijn economisch afhankelijk van de winning van fossiele brandstoffen als olie, kolen of gas. Ze zeggen dat de federale overheid niet over die winning gaat en dat ze geen begin willen maken met dure aanpassingen als niet zeker is dat de wetgeving er komt. 

Vragen oplossen

Op 21 januari was het verzoek nog afgewezen door een gerechtshof in Washington. Nu oordeelde de meerderheid van de hoogste rechters in de VS dat het plan pas doorgang kan vinden als de juridische vragen die erover zijn, zijn opgelost.  

Obama presenteerde zijn Clean Power Plan in augustus vorig jaar. Hij wil afrekenen met het tijdperk dat de VS, samen met China, de grootste vervuiler ter wereld is en dwarsligt op klimaatgebied. "We mogen het probleem niet steeds doorschuiven naar de volgende generaties", zei Obama toen. 

Zijn plan kreeg in het Hooggerechtshof de steun van de vier liberale rechters, de andere rechters volgden de lijn van de tegenstanders. 

Teleurstelling en vreugde 

Het Witte Huis reageert teleurgesteld op de uitspraak. Volgens een woordvoerder is het plan juridisch goed onderbouwd. Alle betrokken staten krijgen in het plan de tijd om om te schakelen zonder dat het ze veel geld kost. "Het is voor het beleid van president Obama een terugslag, maar uiteindelijk zal het CO2-plan doorgaan." 

De Republikeinen reageren verheugd op de uitspraak, maar volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gaat die nog niet ver genoeg. Paul Ryan zegt dat zijn partij pas gerust zal zijn als het plan definitief de prullenbak ingaat. "Als president Obama zijn zin krijgt, dan gaan alle kolenmijnen naar de verdoemenis. Bovendien worden Amerikanen dan opgezadeld met hogere energieprijzen."

De koepel van kleine Amerikaanse ondernemingen is het met dat laatste eens. Als de hoogste rechter groen licht had gegeven voor het Clean Power Plan, dan zouden veel bedrijven in problemen zijn gekomen door hogere gas- en stroomkosten, reageerde een woordvoerder.     

STER reclame