ANP
NOS Nieuws

Teleurstelling bij MH17-nabestaande over brief Rusland

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

"Dit is precies wat ik had verwacht", zegt Silene Frederiksz. "Als Rusland niets te maken heeft met het neerhalen van vlucht MH17, dan kunnen ze ons toch ook de ruwe radarbeelden geven?"

Frederiksz reageert op het antwoord van de Russische luchtvaartautoriteit op de brief die zij en nog 21 nabestaanden vorige maand aan president Poetin stuurden. Daarin vroegen ze hem mee te helpen met het opsporen van de radarbeelden van vlucht MH17.

In de brief laat de luchtvaartautoriteit weten dat eerder al aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid primaire radarbeelden zijn overhandigd, in de vorm van een video-opname van het radarscherm. De autoriteit wil deze gerust nog een keer aan de verantwoordelijke autoriteiten geven, zo laat de adjunct-directeur weten aan het Russische persbureau Tass.

Ik wil bewijzen zien.

Nabestaande Silene Frederiksz

Maar daarin zijn de nabestaanden niet geïnteresseerd, zegt Frederiksz. "Ons is het te doen om de ruwe, primaire radarbeelden, niet de video." Ze hoopt dat die ruwe radarbeelden meer duidelijkheid geven over de locatie vanwaar de Buk-raket is afgeschoten. Ook kan het andere theorieën onderuithalen of juist bevestigen. "Zoals het verhaal dat MH17 zou zijn neergehaald door een militair vliegtuig. Als dat waar is, zou je dat moeten kunnen zien op ruwe radarbeelden."

Frederiksz, die haar zoon en diens vriendin bij de ramp verloor, weet inmiddels niet zo goed meer wat ze nu wel of niet moet geloven, zo vertelt ze. "Ik wil daarom alleen nog maar bewijzen zien. Als Rusland niets met het neerhalen van MH17 te maken heeft, bewijs dat dan. Dan pas geloof ik het."

De 22 nabestaanden stuurden eerder ook een brief aan de Oekraïense president Porosjenko, de Oekraïense ambassade en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. De ambassade heeft laten weten dat ze aan een reactie werkt; de anderen hebben nog geen antwoord gegeven.

Frederiksz is het wachten langzaam een beetje beu. "We zijn anderhalf jaar verder, en we weten nog bijna niets. Hoe moeilijk kan het zijn?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl