NOS Nieuws

Acteur André van den Heuvel (88) overleden

Acteur André van den Heuvel (88) overleden

Acteur André van den Heuvel is overleden. Hij was 88 jaar. Twee keer won hij de Louis d'Or, de hoogste Nederlandse toneelonderscheiding voor een mannelijke hoofdrol.

In zijn hoogtijdagen speelde Van den Heuvel de grote rollen in klassieke toneelstukken van Shakespeare, Vondel en Brecht.

Met zijn vrouw Kitty Janssen was hij ook te zien in het lichtere genre. Zo speelde hij in de musical Heerlijk duurt het langst, waarin hij samen met Leen Jongewaard een van de bekendste liedjes van Annie M.G. Schmidt zong: Op een mooie Pinksterdag.

André van den Heuvel begon zijn artistieke carrière in de beeldende kunst. Hij groeide op in het Limburgse Tegelen, waar veel keramiek werd gemaakt. Hij zette zijn eerste stappen op het toneel tijdens de vijfjaarlijkse Passiespelen daar.

In de jaren 50 begon hij zijn professionele toneelcarrière. Hij was tientallen jaren te zien in bekende tv-series, zoals Ieder zijn deel, De Weg, Willem van Oranje en Recht voor z'n Raab. Hij speelde in films, zoals het destijds pikante Wat zien ik (1971) en De partizanen (1995).

Ook speelde hij gastrollen in onder meer te zien in Baantjer, Flikken Maastricht en Keyzer & De Boer Advocaten.

ANP Kippa
In de serie Willem van Oranje speelde Van den Heuvel de hertog van Alva, onder meer met Jeroen Krabbé en Ramses Shaffy.

In de STER-reclame was Van den Heuvel enige tijd het gezicht van de Nederlandse Middenstandsbank, die later opging in de ING. De spotjes eindigden met de slogan "De NMB denkt met u mee".

Hij stopte pas met acteren tegen zijn tachtigste en keerde toen terug naar zijn oude liefde, de beeldende kunst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl