Lodewijk Asscher
NOS Nieuws

Veel bijval voor Facebookbericht Asscher aan reageerders

Minister Asscher krijgt veel bijval voor zijn Facebookreactie op beledigingen die hij krijgt van reageerders. Asscher complimenteert hen op een ironische manier met hun gevoel voor humor en geschiedkundig inzicht. Als voorbeeld , noemt hij mensen die hem 'aSScher' noemen. Het bericht van de minister is op Facebook honderden keren gedeeld en kon aan het begin van de middag rekenen op 5000 likes.

Bij het bericht heeft Asscher foto's toegevoegd van de beledigingen die hij krijgt. Mensen vinden het 'goed' Asscher dit naar buiten brengt. Ook vallen kreten als prachtige reactie, respect Lodewijk en topper.

Volgens Suzanne de Bakker, docent Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, maakt Asscher gebruik van een bekende communicatiestrategie. "Hij speelt het spel mee met de reageerders, door aan te sluiten bij hun belevingswereld. Daarmee probeert hij bewustwording te creëren voor de reacties die mensen geven." Een van de Twitteraars die Asscher in zijn stuk noemt biedt als reactie zijn excuses aan.

Onderaan zijn bericht doet Asscher ook een handreiking. "Ik zal proberen serieus in te gaan op mensen die hun ongenoegen op een gewone manier kenbaar maken." Ook dat is een bekende strategie, zegt De Bakker. "Hij gaat de dialoog aan, door te vragen: Wat kan ik verbeteren?" De bijval die Asscher krijgt laat zien dat hij veel goodwill creëert met dit stuk, zegt De Bakker.

Op Twitter is Asscher trending topic en krijgt hij van allerlei Twitteraars lof toegezwaaid. Uit de Tweede Kamer komt die bijval vooral van PvdA'ers.

Er zijn ook wel negatieve reacties. Enkele Twitteraars noemen de reactie van de vicepremier 'zielig.' Twitteraar Tony Soprano die door Asscher werd genoemd is niet onder de indruk van de minister: "Hij is een linkse jankert die zich inteligent wil laten voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl