'Kenia mogelijk niet op Spelen door uitbraak zika-virus'

tijd van publicatie
EPA

Wereldwijd nemen de zorgen bij sportbonden toe over de uitbraak van het zika-virus. De epidemie, die vooral rondwaart in Zuid-Amerika, doet olympische comités twijfelen over deelname aan de Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro, later dit jaar. 

Kenia is het meest recente land dat zijn zorgen uit. "We gaan uiteraard geen risico lopen met onze atleten", zei Kipchoge Keino van het olympisch comité vandaag tegen Reuters. "Als de situatie verergert, sturen we geen sporters naar Rio."

Het Amerikaanse NOC heeft alle sportbonden eind januari al opgeroepen voorzichtig te zijn. Met name vrouwelijke sporters. "Atleten die zich zorgen maken over het virus, moeten overwegen of ze wel naar Brazilië gaan." Een woordvoerder maakte gisteren wel duidelijk dat 'Team USA' zelf de atleten niet zal weerhouden van de Spelen, mochten ze zich gekwalificeerd hebben.

De VS waren de grootste gouddelvers tijdens de laatste Spelen in Londen. Kenia doet doorgaans mee aan de Spelen met een sterk deelnemersveld op de atletieknummers. 

Zika-virus in Zuid-Amerika NOS

Zwangere atletes

Het virus zou vooral schadelijk kunnen zijn voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. De Amerikaanse bond zou vooral die doelgroep hebben gewaarschuwd. De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF bekijkt de situatie rond het virus aan de hand van de informatie die de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verstrekt.

Kort na de afgekondigde noodsituatie van de WHO reageerde een woordvoerder als volgt: "De noodtoestand verandert voor ons niet zoveel. Er is door de WHO geen verdere reis- of handelsbeperking afgekondigd. Onze artsen houden nauw contact met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), dat weer een onderdeel is van de WHO. We hebben al een infectieprotocol opgesteld voor de tropen. Daarin zijn ook basisdingen opgenomen als: gebruik muggenspray en slaap onder een klamboe." 

STER Reclame