Campagnespot Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem begint met een nieuwe campagne tegen gedwongen prostitutie. De campagne met de naam "Het zou je dochter kunnen zijn... in de greep van een loverboy", is gericht op klanten en zorgverleners die werken met minderjarigen en verstandelijk beperkte mensen. 

De campagne is vooral online, maar er worden ook folders verspreid, zegt directeur Titus Visser van Meld Misdaad Anoniem in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem moet de campagne bewustzijn creëren bij mensen uit de omgeving van iemand die gedwongen sekswerk moet doen. "Wij geven informatie over signalen die op prostitutie kunnen wijzen. Als mensen die signalen zien roepen wij op om dat te melden."

Hulpverlener Jacqueline Kleijer is erg positief over de campagne: "Heel goed om mensen te attenderen op signalen die kunnen wijzen op misbruik." Volgens Kleijer kunnen die signalen heel divers zijn. Van littekens op het lichaam tot opvallend gedrag. "Is iemand bijvoorbeeld vaak nachten weg, of gaat een meisje zich opeens heel anders kleden." 

Artsen

Dat mensen verdenkingen anoniem kunnen melden, is volgens Kleijer een groot voordeel. "Huisartsen kunnen soms een vermoeden hebben, maar niet melden vanwege het beroepsgeheim. Dan kan anoniem melden een groot voordeel zijn."

"Wij snappen heel goed dat er een dilemma is met een beroepsgeheim. Daarom garanderen wij ook die anonimiteit", zegt Visser. Hij benadrukt dat het melden van misbruik daadwerkelijk effect kan hebben. "Wij kunnen een melding doorgeven aan de politie. Als zij aanvullend onderzoek doen naar een persoon kan een loverboy aangepakt worden."

STER reclame